Wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami

Wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami
Bardzo wilgotne ciasto marchewkowe z kremem z serka śmietankowego. Mocno orzechowe. Doskonałe na poprawę nastroju w chłodne jesienne dni. Polecam ten prosty przepis, bowiem ciasto zawsze się udaje, nawet początkującym w kuchni.
Zobacz także → kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami.
(foremka kwadratowa 24 cm)
Składniki:
– 4 jajka
– 3 średniej wielkości marchewki
– 1 1/4 szklanki cukru trzcinowego
– około 100g posiekanych dowolnych orzechów włoskich
– 1 szklanka oleju
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
– szczypta soli
Krem z serka śmietankowego:
– 100g serka śmietankowego typu Almette, Philadelfia
– 100 ml schłodzinej śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– gaść posiekanych orzechów włoskich
▌Przepis na: Wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami – Etapy przygotowania:
Ciasto marchewkowe: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno posiekać. Jajka ubić z cukrami na gładki puch. Stopniowo dolewać olej, nadal miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę – zmiksować od uzyskania gładkiej masy.
Dodać mielony cynamon, szczyptę soli oraz startą marchewkę. Masę na ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto. Ciasto marchewkowe wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 45-50 minut na grzałce góra-dół na środkowej półce (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu przygotować krem.
Krem z serka śmietankowego: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym – ubijać przez około 1 minutę. Gotowy krem z serka śmietankowego wyłożyć równomiernie na ostudzone ciasto marchewkowe. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto marchewkowe z orzechami przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć