Zdrowy twaróg na słodko
Zdrowy twaróg na słodko
Doskonały na kanapki lub solo na śniadanie czy kolację. Dlaczego zdrowy twaróg na słodko? Bo zawiera dobroczynne dla zdrowia składniki, jak tłoczony na zimno ekologiczny olej lniany, miód, orzechy włoskie, cynamon a także płynną witaminę D, tak ważną szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niedobór witaminy D może być dla nas poważny w skutkach.
Bazą wegańskiej witaminy D w kroplach Sunny Mood jet olej MCT z kokosa, który w znaczący sposób poprawia jej przyswajalność. Wystarczy pokropić biały ser lub inną potrawę np. sałatkę kroplami witaminy D (dzienna porcja to 20 kropli i odpowiada 2000 UI).
Bardzo często jadam taki twarożek, głównie na kolację z dodatkiem niewielkiej ilości pieczywa. Taki serek na słodko jest bogaty w wartościowe kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w kwasy omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych, jak białka, witaminy (głównie witamina E) czy związki mineralne (magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, sód, potas). Sam miód zawiera aż 300 substancji o właściwościch prozdrowotnych!
Twaróg na słodko z miodem według mojego przepisu działa ogólnie wzmacniająco i bakteriobójczo, poprawia samopoczucie; ponadto korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, czy na trawienie. Będzie idealny dla osób chcących świadomie dbać o swoje zdrowie, jak i dla rekonwalescentów. Taki twarożek jest dość kaloryczny, lecz nie obawiajcie się, nie wpłynie on niekorzystnie na waszą sylwetkę, wręcz przeciwnie!
Ser biały na słodko można wzbogcić również dodając rozgniecionego banana 🙂
Zobacz także twarożek na słono → Twarożek z czosnkiem i pietruszką.
(2 porcje)
Składniki:
– 200g twarogu półtłustego/tłustego lub śmietankowego
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno*
– kilka orzechów włoskich
– szczypta mielonego cynamonu
– witamina D w kroplach (polecam Sunny Mood) – do pokropienia
*zamiast oleju lnianego można ewentualnie dać gestą śmietanę 18%.
Dodatki – opjonalnie:
– rozgnieciony banan
▌Jak zrobić zdrowy twaróg na słodko?
Ser biały rozdrobnić w miseczce widelcem, dokładnie wymieszać z olejem lnianym i miodem i cynamonem. Udekorować połówkami orzechów. Na koniec twarożek na słodko pokropić płynną witaminą D.
Twaróg na słodko podawać na kanapki na śniadanie, badź kolację lub spożywać go solo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć