Zupa-krem z kukurydzy
Zupa-krem z kukurydzy
Delikatna, lekko słodkawa w smaku. Zupa-krem z kukurydzy kukurydzy jest bardzo smaczną, choć dość niecodzienną zupą. Przepis znalazłam kiedyś z jednej z kolorowych gazet. Nieco udoskonaliłam recepturę wedle własnych upodobań. Zupa-krem z kukurydzy to lekki wegetariański posiłek. Zachęcam was do spróbowania również kremu z groszku.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 średniej wielkości ziemniaków
– 1 cebula
– 1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)
– 800 ml wody
– 1 kostka warzywna (opcjonalnie)
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka masła
– 100 ml słodkiej śmietanki 18%
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 listek laurowy
– szczypta kurkumy
– sól, pieprz czarny
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki do posypania
– groszek ptysiowy
▌Jak zrobić zupę-krem z kukurydzy?
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w garnku wraz z kostką warzywną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać do wywaru. Jak ziemniaki będą miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na gładką masę, dodać musztardę i doprawić do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę i wlać śmietankę. Delikatnie zamieszać. Zupę-krem z kukurydzy podawać z groszkiem ptysiowym, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo fajna zupa. Zestawienie kukurydzy i kartofli znam, ale ten dodatek musztardy i kurkumy – to juz coś wyjątkowego. Ciekawa jestem jak wpłynęło na finalny smak. Chyb a się skusze. Pozdr.
Już wiem co w najbliższych dniach zaserwuję na obiad. Wygląda przepysznie 🙂