WegetariańskieZupy i kremy

Zupa-krem z kukurydzy

Zupa-krem z kukurydzy

Delikatna, lekko słodkawa w smaku. Zupa-krem z kukurydzy kukurydzy jest bardzo smaczną, choć dość niecodzienną zupą. Przepis znalazłam kiedyś z jednej z kolorowych gazet. Nieco udoskonaliłam recepturę wedle własnych upodobań. Zupa-krem z kukurydzy to lekki wegetariański posiłek. Zachęcam was do spróbowania również kremu z groszku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 5 średniej wielkości ziemniaków

– 1 cebula

– 1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)

– 800 ml wody

– 1 kostka warzywna (opcjonalnie)

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka masła

– 100 ml słodkiej śmietanki 18%

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

– szczypta kurkumy

– sól, pieprz czarny

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do posypania

– groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę-krem z kukurydzy?

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w garnku wraz z kostką warzywną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać do wywaru. Jak ziemniaki będą miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować  zupę na gładką masę, dodać musztardę i doprawić do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę i wlać śmietankę. Delikatnie zamieszać. Zupę-krem z kukurydzy podawać z groszkiem ptysiowym, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Zupa-krem z kukurydzy
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Bardzo fajna zupa. Zestawienie kukurydzy i kartofli znam, ale ten dodatek musztardy i kurkumy – to juz coś wyjątkowego. Ciekawa jestem jak wpłynęło na finalny smak. Chyb a się skusze. Pozdr.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button