Zupa-krem z pomidorów
Zupa-krem z pomidorów
Aksamitna, pachnąca bazylią i oregano. Zupę-krem z pomidorów można przygotować na dwa sposoby: ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Obie wersje są smaczne. Zupa-krem z pomidorów najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Danie możecie wzbogacić dodając małą, startą na dużych oczkach cukinię. Fanów tradycyjnych zup zachęcam do spróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę pomidorową z makaronem.
(dla 4 osób)
Składniki:
– 2 puszki pomidorów lub 9 sztuk świeżych
– 1 mała cukinia (opcjonalnie)
– biała część pora
– 1 duża cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka śmietany
– listek laurowy, kilka listków świeżej bazylii i oregano (można dać też suszone zioła)
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– grzanki lub groszek ptysiowy
▌Jak zrobić zupę-krem z pomidorów?
Warzywa umyć obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej podsmażyć cebulę, czosnek i por. Dodać następnie koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością bulionu. Dodać listek laurowy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory, jeśli używamy świeżych sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla dodać pomidory oraz cukinię. Dusić, aż będą miękkie. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę-krem z pomidorów podawać z grzankami, bądź z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć