WegetariańskieZupy i kremy

Zupa-krem z pomidorów

Zupa-krem z pomidorów

Aksamitna, pachnąca bazylią i oregano. Zupę-krem z pomidorów można przygotować na dwa sposoby: ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Obie wersje są smaczne. Zupa-krem z pomidorów najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Danie możecie wzbogacić dodając małą, startą na dużych oczkach cukinię. Fanów tradycyjnych zup zachęcam do spróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę pomidorową z makaronem.

(dla 4 osób)

Składniki:
– 2 puszki pomidorów lub 9 sztuk świeżych

– 1 mała cukinia (opcjonalnie)

– biała część pora

– 1 duża cebula

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka śmietany

– listek laurowy, kilka listków świeżej bazylii i oregano (można dać też suszone zioła)

– 1 łyżeczka cukru

– sól, pieprz

Dodatkowo:
– grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę-krem z pomidorów?

Warzywa umyć obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej podsmażyć cebulę, czosnek i por. Dodać następnie koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością bulionu. Dodać listek laurowy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory, jeśli używamy świeżych sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla dodać pomidory oraz cukinię. Dusić, aż będą miękkie. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę-krem z pomidorów podawać z grzankami, bądź z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.

Zupa-krem z pomidorów
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button