Zupa-krem z porów
Zupa-krem z porów
Najlepiej smakuje z domowymi grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Zupa krem z porów to obok zupy-krem czosnkowej jedna z moich ulubionych zup. Jest lekko pikantna i aksamitna w konsystencji. Wierzch można odrobiną startego żółtego sera oraz szczypiorkiem. Jeśli nie macie bulionu a nie chcecie użyć kostki rosołowej, możecie ugotować zupę po prostu na wodzie, która i tak przejdzie aromatem gotowanych warzyw.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 3 pory
– 1 cebula
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 1 mała marchew
– 1-2 ząbki czosnku
– 1,2-1,5 l bulionu (może być z kostki) w zależności od preferowanej gęstości zupy
– 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 liść laurowy
– mielona gałka muszkatołowa
– maggi (opcjonalnie)
– sól, biały pieprz
Dodatkowo:
– posiekany szczypiorek
– starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)
– grzanki lub groszek ptysiowy
▌Jak zrobić zupę-krem z porów?
Pory umyć, pokroić w półksiężyce białe części. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć por z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy.
Zupę z pora dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać zahartowaną wcześniej gorącym wywarem śmietanę. Zupę krem z porów podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam pora- zwykle wolę normalne zupy, ale ta wygląda genialnie!
wygląda PYSZNIE!!!
Zupy-kremy to jest TO:)
Zupka wyszła pysznie! Jedynie nie dodawałam śmietany, ale i tak na szóstkę:)
Bardzo się cieszę, że smakowała:)
Super przepis super smak polecam !!!
Miło mi to słyszeć:)