Zupa z botwiny
Zupa z botwiny
To inaczej botwinka. Zupa z botwiny bezsprzecznie kojarzy mi się z wiosną. Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Zupa botwinka najbardziej smakuje mi na mięsnym bulionie, z dodatkiem warzyw.
Niektórzy serwują botwinkę z ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół jajkiem. Do tej wersji nie ma potrzeby dodawać już ziemniaków, choć jeśli chcecie nie widzę przeszkód.
Zupa z botwiny według mojego przepisu jest dosyć treściwa. Jeśli nie chcecie gotować botwinki na mięsie, z powodzeniem możecie ugotować bulion warzywny. Wówczas będziecie mieli smaczną wegetariańską zupę.
Zobacz także → Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 pęczki botwinki (razem z buraczkami)
– 1 burak
– 2 l wody
– kawałek mięsa np. porcja rosołowa
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 ziarenek pieprzu
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 1 cebula
– 2 małe ziemniaki
– 1-2 ząbki czosnku
– małe opakowanie gęstej śmietany
– 1,5 łyżki octu*
– posiekany koperek i natka pietruszki
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
*opcjonalnie można dać sok z cytryny
Dodatkowo:
– gotowane jajka (opcjonalnie)
▌Jak zrobić zupę z botwiny?
Przygotować mięsny bulion: Mięso umyć zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową szumy. Dodać obranego i przekrojonego na pół buraka. Dusić przez około 30 minut.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Umyć pozostałe warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Buraki z botwinki pokroić w plasterki albo kostkę. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, seler i buraki. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać warzywa do mięsnego wywaru.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do zupy posiekane listki botwinki. Ugotowany burak wyłowić z zupy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Ugotowane mięso także wyłowić z zupy. Można je obrać, pokroić nożem i z powrotem dodać do botwinki.
Botwinkę zaprawić mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 1 łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru oraz kubek śmietany. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Botwinkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki. Zupę z botwinki można podawać solo lub z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zupa botwinkowa jest rewelacyjna, u mnie obowiązkowo z jajkiem i buraczkami pokrojonymi w plasterki. PYCHA 🙂
Jadłam taką ostatnio u mojej Teściowej, smakowała mi. Osobiście u siebie takiej nie robię;)
Ta Twoja faktycznie wygląda na dość treściwą:)
Dzisija robiłam taką w wersji wege 😉
Bardzo lubię 🙂 Najlepsza zupka na tę porę roku 🙂
Uwielbiam botwinkę i chłodnik i juz odliczam dni do wyjazdu bo wiem że u mamy na działce są młodziutkie licie które czekają na mnie 🙂
W Norwegii niestety nie ma w sprzedaży botwinki 🙁
Uwielbiam! U mnie zawsze obowiązkowo z jajkami 🙂