Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem

Kotlety mielone robię zwykle nadziewane żółtym serem [przepis]. Takie są moim zdaniem smaczniejsze od klasycznych. Przynajmniej nie jest nudno :-) Wystarczy włożyć do środka małą kosteczkę sera. Przygotowując ostatnio mielone, wpadłam na pomysł aby nadziać je pieczarkowo-serowym farszem z dodatkiem natki pietruszki. Kotlety od razu nabrały wyrafinowanego smaku. Próbowałam kiedyś dodać do mięsa starte na tarce, podsmażone z cebulką pieczarki ale ta wersja nie powaliła mnie na kolana. Smak pieczarek jakoś się wtedy „rozmywał”. Dodatek farszu w środku wydaje mi się ciekawszą opcją ale oczywiście możecie próbować. Trochę przez to z takimi mielonymi więcej roboty, lecz  mogą być ciekawą propozycją na weekendowy obiad w rodzinnym gronie.

 SONY DSC

(ok.10 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (użyłam z indyka)

– 1/2 cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku

– kilka łyżek bułki tartej

– 1 jajko

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka najlepiej ostrej musztardy np. Dijon

– sól, pieprz

 

Mięso włożyć do miski. Połówkę cebuli i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę pozostawić do farszu). Można ewentualnie drobno posiekać cebulę i zeszklić na patelni. Bułkę namoczyć chwilę w mleku. Wbić jajko, dodać przyprawy i musztardę. Namoczoną bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wyrobić mięso dłońmi na gładką masę. Dodać bułkę tartą tyle, aby swobodnie móc formować kotlety.

 

Farsz pieczarkowo-serowy:

– 15-20 dkg pieczarek

– 10 dkg żółtego sera

– ½ cebuli

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

 

Panierka:

– bułka tarta

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– szczypta soli

 

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Pozostałą połówkę cebuli drobno posiekać i zeszklić na oleju. Po chwili dodać pieczarki i dusić parę minut, aż puszczą sok. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadmiar wody odlać. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pieczarek. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, w środek nabierać 1 łyżeczkę farszu. Obtoczyć wpierw w bułce tartej, w roztrzepanym lekko posolonym jajku, następnie znów w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, na niezbyt dużym gazie. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem

  • Nigdy nie robiłam kotletów mielonych inaczej niż klasycznie, ale teraz mnie tak zainspirowałaś, że mam całe mnóstwo pomysłów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>