Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szarlotka z bezą – najlepsza

Szarlotka z budyniową bezą i kruszonką, to najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Jest krucha, wilgotna, aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu i niezwykle delikatna, dzięki budyniowej piance. Dosłownie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam ☺ Przepis powstał metodą prób i błędów. Na prostokątną blachę daję 2 kg jabłek (niezmiennie szarą renetę), a czasem nawet trochę więcej. Kiedyś sugerując się przepisami innych dawałam 1 kg jabłek lub czasem trochę więcej, przez co były one prawie niewidoczne w cieście. Szarlotkę na koniec można posypać cukrem pudrem, choć ja tego nie robię ale jeśli lubicie, to proszę bardzo ☺ Niewielki dodatek smalcu sprawi, że ciasto jest bardzo kruche i mięciutkie. Szarlotka z bezą jest łatwym ciastem, choć trochę pracochłonnym. Trzeba obrać i zetrzeć na tarce 2 kg jabłek… Ale warto!

 szarlotka z beza - najlepsza

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 5 żółtek

– 250g masła

– 30g smalcu

– 1/3 szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

– 2 kg jabłek (daję szarą renetę)

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

Beza budyniowa:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 budyń waniliowy

Kruche ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka w miseczce włożyć do lodówki), masło i smalec posiekane nożem, cukier, cukier waniliowy – zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta wylepić foremkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do lodówki.

Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem w garnku. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić.

Beza budyniowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie bezę budyniową. Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180˚C i piec przez ok.40 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

szarlotka z beza -najlepszaszarlotka z beza - najlepszaszarlotka z beza - najlepsza

Podziel się ze znajomymi

14 odpowiedzi do “Szarlotka z bezą – najlepsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>