Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą
Są fajną odmianą dla klasycznych naleśników. Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane to potrawa bardzo sycąca z racji tłustych serów feta i żółtego oraz sosu śmietanowo-jajecznego. Do mojego żaroodpornego naczynia mieści się 5 grubszych naleśników lub 6 cieńszych.
Pamiętajcie, aby nie solić szpinaku. Jeśli już to chcecie zrobić, to bardzo oszczędnie. Ser feta jest z natury bardzo słony i łatwo przedobrzyć.
Zobacz także → naleśniki z brokułami, szynką i serem.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 2 jaja
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mąki
– sól
Farsz szpinakowy:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
– 1 opakowanie sera feta lub typu feta (270g)
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– pieprz
– mielona gałka muszkatołowa
– szczypta chili
Sos śmietanowo-jajeczny:
– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)
– mielona słodka papryka
– 10 dag startego żółtego sera
– 3 łyżki mleka
– 2 jajka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą?
Ciasto: Z podanych składników, przy pomocy miksera przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie placki na patelni przy użyciu tłuszczu (oleju).
Farsz szpinakowy: W garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Jeśli szpinak jest w postaci kawałka, połamać go. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Chwilę przed końcem duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Szpinak doprawić do smaku pieprzem, mieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą chili. Nie solić! Jeśli już to minimalnie. Ser feta jest wystarczająco słony. Na koniec Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Zamieszać.
Każdy placek smarować porcją farszu i zwijać jak krokiety (złożyć oba boki do środka i zwinąć w rulon). Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Sos śmietanowo-jajeczny: Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Naleśniki polać sosem śmietanowo-jajecznym i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką. Piekarnik nagrzać do 200ºC i zapiekać naleśniki przez 20-25 minut. Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą podawać gorące, bez żadnych dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
hihi-juz wiem,co jutro na obiad bedzie-dzieki za przypomnienie 🙂 pyszne sa …….
uwielbiam połączenie sera feta ze szpinakiem, takie naleśniki jak ty robię często ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam,bardzo fajny przepis!
naleśniczki w takim towarzystwie rzeczywiście smakują wybornie:) pozdrawiam
pyszne naleśniczki 🙂 dzięki za przepis 🙂
Pysznie wygląda
Dziękuję serdecznie 😉