Jajecznica
Jajecznica
To prawdziwy klasyk gatunku. Jajecznica jest powszechnie lubianą potrawą międzynarodową, którą serwuje się hotelach. Nic dziwnego danie to zapewnia niezbędną o poranku energię, syci i rozgrzewa. Jajecznica jest teoretycznie prosta, by nie powiedzieć banalna w przyrządzeniu. Sama jestem wielką fanką jajecznicy i jadam ją kilka razy w tygodniu. Warto jednak wiedzieć o kilku rzeczach zabierając się za jej usmażenie.
Idealna jajecznica jest delikatna, aksamitna, kremowa w konsystencji oraz równomiernie usmażona. Do jej usmażenia wykorzystuje się zwykle jajka kurze, rzadziej przepiórcze, kacze czy strusie. Najsmaczniejsza jest jajecznica smażona maśle, bądź na maśle klarowanym. Ja najczęściej stosuje to drugie.
Są też zwolennicy słoniny oraz smalcu. Dobrym pomysłem jest również tłuszcz z wytopionego boczku. Od biedy można użyć oleju roślinnego, choć myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie masło. Warto zwrócić też uwagę na jakość jajek. Nie muszę mówić, że najsmaczniejsze i jednocześnie najzdrowsze są te z tzw. wolnego wybiegu oznaczone nr „1” lub ekologiczne „0”.
Pamiętajcie, aby dobrać rozmiar patelni do ilości jajecznicy, jaką chcecie usmażyć. Jeśli smażycie przykładowo jajecznicę z 2 czy 3 jajek, wybierzcie niewielką patelnię. Smażone na zbyt dużej patelni jajka, mogą łatwiej się przypalić i zbyt mocno ściąć. Jajecznicę możecie wzbogacać dowolnymi dodatkami, jak cebula, szynka, boczek, świeże kurki → jajecznica z kurkami czy pomidory. Poniżej podaję przepis podstawowy.
Jajecznica przepis podstawowy
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 5 jajek
– 1 łyżka masła, masła klarowanego, słoniny lub smalcu
– 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
– sól
– pieprz (opcjonalnie; ja go nie dodaję)
Najczęstsze dodatki:
◈ cebula
◈ boczek
◈ bekon
◈ szynka
◈ kiełbasa (np. podwawelska, śląska)
◈ pomidory świeże lub suszone
◈ kurki
◈ starty żółty ser
◈ posiekany szczypiorek
▌Jak zrobić jajecznicę?
Na patelni roztopić masło. Jeśli chcemy jajecznicę z boczkiem, najpierw należy go stopić do zarumienienia, po czym dodać ewentualnie drobno pokrojoną cebulę. Jajka opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się bakterii. Wbijać kolejno na patelnię. Można też wbić jajka najpierw do osobnego naczynia i rozbełtać widelcem, po czym przelać na patelnię. Posolić i odczekać chwilkę, aż lekko zaczną się ścinać na brzegach. Dodać mleka lub śmietankę i mieszać dopóki jajka całkowicie się nie zetną.
Jajecznicę smażyć na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Powinna być ładnie ścięta, lecz nie sucha na wiór ani też zbyt wodnista. Gorącą jajecznicę wyłożyć na talerze. Podawać z pieczywem na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje z grzankami. Jajecznicę można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U mnie jajecznica to było masło jajka, sól i tyle ale to uniwersalna potrawa.. mój tato lubi na słoninie z kiełbasą 😉
Pyszna klasyka 🙂 Mniam…
Też uwielbiam:)