Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Są mięciutkie i idealnie kruche. Ciasteczka orzechowe są doskonałe do kawy. Urzekła mnie w nich wyraźnie odczuwalna orzechowa nuta, którą podbija dodatek kakao i wanilii. Przepis na ciasteczka z orzechami jest bardzo łatwy. Każda osoba, nawet początkująca w kuchni sobie z nim poradzi. Ciasteczka szybko się piecze. Kruche ciasto nie wymaga schładzania w lodówce.

Użyłam orzechów włoskich, gdyż są stosunkowo miękkie i łatwo je zmielić np. młynku do kawy albo w blenderze. W sklepach są również dostępne orzechy włoskie tarte (gotowe zmielone). Polecam wam również inne moje przepisy na ciasteczka:

Zobacz także → ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.

(2 blachy średniej wielkości okrągłych ciasteczek)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 kostka masła lub 200g margaryny

– 2 jajka

– ½ szklanki cukru (polecam brązowy)

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej

– 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

– 1 łyżka kakao

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka orzechowe?

Orzechy najlepiej zmielić w młynku do kawy lub w blenderze. Zimne masło posiekać nożem na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać przez sito, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, kakao, proszek, cukry i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Będzie lekko klejące o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać kółka foremką, bądź szklanką. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, do lekkiego zarumienienia. Ja zawsze sprawdzam łopatką spód ciasteczek. Powinien być zarumieniony. Ciasteczka studzić na kratce. Po ostudzeniu ciasteczka z orzechami przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Helen G.

Ciasteczka orzechowe
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Potwierdzam, że są cudowne! Szukałam kiedyś gotowych, zmielonych orzechów, ale nie mogłam znaleźć. O blender chodzi taki, co się wrzuca do środka, zamyka i w środku noże się same kręcą? Taki jakby minimalakser? Czy o taki ręczny? Przepraszam za durne pytanie, ale jeszcze nigdy nie mieliłam orzechów sama 🙂

    1. Dobrze, że pytasz. Tak chodzi o takie zamykane urządzenie. Może być też młynek do kawy elektryczny, jeśli masz. Orzechy tarte widziałam w Auchan w Rivierze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button