Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym
To duże rurki makaronu wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, przykryte sosem bolońskim albo beszamelowym i zapieczonym serem. Cannelloni z mięsem mielonym jest typowo włoskim daniem bardzo podobnym do lasagne, różni się jedynie rodzajem makaronu oraz gęstością sosu mięsnego.
Cannelloni z mięsem mielonym to dla mnie trochę pracochłonna potrawa, jednakże zdecydowanie warta zachodu. Osobiście obgotowuję makaron ale wiem że wiele osób tego nie robi. Parę razy makaron wyszedł mi po prostu twardy 🙁 Gotując krótko makaron mam przynajmniej pewność, że w zapiekance będzie mięciutki. W przypadku surowego makaronu należy bardzo dokładnie go pokryć dużą ilością sosu, inaczej będzie twardy.
Mój przepis na cannelloni z mięsem mielonym jest sprawdzony. Dobór składników powstał metodą prób i błędów. Zapiekankę tę robiłam wiele razy. To jedno z ulubionych dań mojego męża. Rurki powinny być raczej ułożone jednowarstwowo, potrzebujemy wiec dużego naczynia (użyłam dużej blachy do ciasta). Serdecznie polecam mój przepis na cannelloni z mięsem mielonym. Nie będziecie zawiedzeni! 🙂
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)
– 1 opakowanie makaronu cannelloni (250g)
– puszka lub kartonik pomidorów krojonych
– kulka mozarelli
– 10 dag sera żółtego
– 1 cebula
– 1 marchew
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki ketchupu
– po 1 łyżeczce oregano, bazylii
– ½ łyżeczki tymianku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej
– sól, czarny pierz lub chili
Sos beszamelowy:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 2 ½ szklanki mleka
– mielona gałka muszkatołowa
– kilka kropli soku z cytryny
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym?
Makaron cannelloni obgotować 3 minuty partiami w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiegnie sklejaniu). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos powinien być dosyć gęsty, by łatwo było nim nadziewać rurki makaronu. Na koniec dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusić jeszcze 1-2 minuty.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i mieszać dopóki nie zacznie brązowieć. Następnie wlać zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować sos, często mieszając aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać sok z cytryny.
Żaroodporne naczynie wysmarować cienką warstwą beszamelu. Każdą rurkę makaronu nadziewać najlepiej długą łyżeczką farszem mięsnym i układać ciasno obok siebie. Makaron polać sosem beszamelowym. Posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem i pokrojoną w plastry mozarellą.
Cannelloni wstawić do nagrzanego do 200-210˚C piekarnika i piec około 35 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej odczekać 10 minut, ser wówczas trochę stężeje i będzie łatwiej porcjować danie. Podawać gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
bardzo lubię to danie ale nie robię go za często, tyłek rośnie:P
Ale pysznie wygląda 🙂 Muszę przyznać, że sama nigdy nie robiłam cannelloni, chociaż kiedyś na pewno się skuszę, bo bardzo lubię to makaronowe danie 🙂
polecam wersję z farszem z białego sera i szynki 🙂
A ja polecam wersje ze szpinakiem i serem feta. Pycha 🙂
O tak! Szpinak i feta to świetne połączenie. Muszę następnym razem spróbować:)
Chętnie ją wypróbuję:)
Zrobiłam i jestem zachwycona tym przepisem.Wyszło idealne.
Bardzo się cieszę, że danie smakowało 🙂
ale pyszne wyglada. napewno zrobie 🙂
Przepis super. Robię już kolejny raz,ale bez soku z cytryny w beszamelu. Nie gotuję również makaronu, super mięknie w czasie pieczenia:)
Z mielonym tofu zamiast mięsa też jest pysznie
Nie próbowałam ale dziękuję za ciekawą sugestię, przetestuję następnym razem 🙂
mega pomysl z tym tofu
Zrobiłam ten przepis. Przepyszne cannelloni!!! Zrobię jeszcze nieraz!
Cieszę się, że smakowało:) Ja też bardzo lubię to danie*)
Zrobiłam Canelloni z tego przepisu, z tym, że nie gotowałam wcześniej makaronu 🙂 Wyszło pyszne 🙂
Wiem, że niektórzy nie gotują wcześniej makaronu. Ja robię to na wszelki wypadek, żeby nie wyszedł twardy.
czy można układać 2 warstwowo?
Raczej zaleca się układać rurki jednowarstwowo, będą ładniej się prezentowały na talerzu i łatwiej będzie je kroić, ale możesz zrobić ewentualnie 2 warstwy, jeśli nie masz na tyle dużego naczynia do zapiekania 🙂
Czy w naczynie pieczemy bez przykrycia
Tak, bez przykrycia. Chyba, że zbyt szybko zapiekanka zbyt szybko zacznie się rumienić.