Ciasta i ciasteczka

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciutka. Jabłecznik z połówkami jabłek jest bardzo łatwym ciastem. Szybko się go piecze. Z podanego przepisu wychodzi 12 porcji.

Szarlotka z połówkami jabłek ciekawie się prezentuje, bowiem połówki jabłek tworzą „górki”. Ciasto do szarlotki jest półkruche z dodatkiem serka waniliowego, który nadaje mu miękkości i aksamitności. Wierzch ciasta polecam polać lukrem, zaś połówki jabłek obficie posypać cynamonem. Zapraszam do wspólnego pieczenia ze mną!

Zobacz takżeszarlotka z bezą – najlepsza.

(duża prostokątna blach o wym. 21×32 cm)

Składniki:

– 6 średnich jabłek*

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2 żółtka

– ½ szklanki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

*najlepiej nadają się jabłka kwaskowate typu szara reneta albo antonówka.

Dodatkowo:

– cynamon do posypania jabłek

Lukier:

– 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek?

Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski, wbić 2 żółtka, dodać cukry, 3 łyżki serka waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść półkruche ciasto. Podsypać mąką by się nie kleiło, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Prostokątną foremkę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, przenieść ją na wałku i wyłożyć na dno formy. Na nie wyłożyć połówki jabłek (wychodzą po 3 w rzędzie). Jabłka oprószyć cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść na wałku i nakryć jabłka. Dokładnie skleić ranty kruchego ciasta. Docisnąć ciasto między jabłkami.

Jabłecznik z połówkami jabłek piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C na funkcji góra-dół. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Przygotować lukier: w miseczce energicznie mieszać ze sobą 1 szklankę cukru pudru z 1 pełną łyżką gęstej śmietany i 1 łyżeczką soku z cytryny, do uzyskania gładkiej masy. Gotowym lukrem polać ciasto. Po ostudzeniu szarlotkę z połówkami jabłek przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Szarlotka z połówkami jabłek
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button