Zupa-krem z brokułów
Zupa-krem z brokułów
Pyszna i lekkostrawna. Zupa-krem z brokułów to moja ulubiona zupa. Zażyczyliśmy ją sobie z mężem na naszym weselu. Jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu i do tego bardzo zdrowa. Brokuły wykazują działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Są też niskokaloryczne (34 kcal/100g).
Brokuły to źródło wielu witamin (A, B1, B2, B6, PP, C, K), kwasu foliowego błonnika oraz minerałów (wapń, magnez, żelazo, potas, mangan, siarka, fosfor). Zupę brokułową można podawać na kilka sposobów: z groszkiem ptysiowym, grzankami, bądź uprażonymi na suchej patelni migdałami 😉 Wybór należy do was:)
Zobacz także → zupa-krem z papryki.
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 1,3 l bulionu (może być z kostki warzywny)
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– sól, biały pieprz
– 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo (zamiennie):
– groszek ptysiowy
– 3 kromki chleba tostowego pokrojone w kostkę, podsmażone na oliwie z oliwek
– 4 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni.
▌Jak zrobić zupę-krem z brokułów?
Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodygi pokroić. Łodygi zalać wrzącym bulionem, dodać liść laurowy, zeszkloną cebulę i gotować 5 minut, po czym dołożyć różyczki brokułów. Gotować na niedużym ogniu przez 15 minut bez przykrywki, aby zachowały swój kolor. Wyjąć liść laurowy i kilka różyczek do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem.
Na koniec dodać zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Zupę-krem z brokułów doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Można podawać ją na zarówno z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi migdałami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć