Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkach
Tradycyjny z kaszą jęczmienną, ziemniakami i jarzynami. Krupnik na żeberkach z grzybami to prawdziwie aromatyczna zupa. Suszone grzyby wspaniale wzbogacają smak zupy. Krupnik najsmaczniejszy jest gotowany na wywarze mięsnym.
Dziś moja propozycja to krupnik na żeberkach, prawdziwie staropolska zupa, której smak wprost uwielbiam. Serdecznie polecam 🙂
Zobacz także
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 300g żeberek lub kości schabowych
– ½ szklanki kaszy jęczmiennej
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 ziemniaki
– 3 suszone grzybki
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– posiekana natka pietruszki
– maggi
– sól, pieprz
▌Jak zrobić krupnik na żeberkach?
Żeberka umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze porcje i zalać w garnku około 2 litrami wody. Zagotować, usunąć szumy. Następnie dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar mięsny gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę przekroić na 4 części. Dla lepszego aromatu można opalić ją na ogniu lub suchej patelni. Pokrojone warzywa wraz grzybami dodać do wywaru z żeberek. Dusić przez 15-20 minut.
Kaszę przepłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jak warzywa będą miękkie, dodać kaszę i ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut, aż kasza będzie miękka i zagęści zupę. Na koniec doprawić krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Z zupy wyciągnąć żeberka. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić nożem i dodać do zupy. Krupnik podawać posypany natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Taki krupnik na żeberkach pamiętam z rodzinnego domu, moja mama gotowała bardzo podobny 🙂
Moja również taki gotowała, kiedy byłam dzieckiem 🙂
Krupnik na żeberkach to ulubiona zupka mojego teścia i jak patrze teraz na to zdjęcie tez mam ochotę na nia 🙂