Gołąbki z włoskiej kapusty
Gołąbki z włoskiej kapusty
Pyszne jak u mamy, z ziemniakami i sosem pomidorowym. Domowe gołąbki z włoskiej kapusty robi się tak samo jak gołąbki tradycyjne. Różnią jedynie rodzajem kapusty. Kapusta włoska ma nieco inny smak i inną fakturę (jest pokarbowana). Lubię przyrządzać gołąbki zarówno z białej, jak i z włoskiej kapusty.
Polecam wam także nieco prostszą i szybszą wersję gołąbków → gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
(około 12 sztuk)
Składniki:
– 1 główka kapusty włoskiej
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego
– 1 woreczek ryżu
– 1 cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– po pół łyżeczki tymianku i słodkiej papryki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– kostka rosołowa (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Sos pomidorowy:
– 500 ml wywaru z gołąbków
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka gęstej śmietany
– szczypta bazylii i oregano
– świeży koper do posypania
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić gołąbki z włoskiej kapusty?
Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty odciąć głąb, następnie włożyć ją do garnka z wrzątkiem i gotować ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i podzielić na liście. Wodę z gotowania kapusty pozostawić. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Do miski włożyć mięso, zeszkloną cebulę, ugotowany ryż i drobno posiekany czosnek. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu (około 2 łyżki) i zwijać ciasno w „pakunki”, zwijając boki kapusty do środka, tak jak krokiety.
Dno szerokiego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać kolejno gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Można rozpuścić ewentualnie kostkę rosołową. Gołąbki dusić na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos.
Sos pomidorowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę dobrze rozmieszać. Wlewać porcjami bulion ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać koncentrat i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Na koniec dodać śmietanę zahartowaną odrobiną sosu i wymieszać.
Gołąbki z włoskiej kapusty podawać z sosem pomidorowym solo lub z ziemniakami. Potrawę posypać posiekanym koperkiem. Gołąbki doskonale smakują również odsmażone na smalcu na patelni.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Z włoskiej lubie najbardziej 🙂
Ale pyszności, przyznam się, że od lat nie robiłam gołąbków, więc bardzo nabrałam apetytu 🙂
Dziękuję 🙂 Też je bardzo lubię 🙂
bardzo lubię gołąbki ale takiej kapusty w Norwegii niestety nie ma 🙁
Ja też. Szkoda, że jej nie ma w Norwegii.