Kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem
Kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem
Niebanalny pomysł na obiad! Kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem są bardzo soczyste za sprawą dodatku majonezu. Stosunkowo szybko się je robi. Siekane kotlety możecie również przyrządzić, dając mięso z indyka. Ważne, aby mięso było jak najdrobniej pokrojone (posiekane) nożem.
Podobnie przygotowuje się kotlet pożarski, z tym że do siekanego mięsa z kurczaka daję się natkę pietruszki, żółtka oraz ubite na sztywno białka.
Siekane kotlety drobiowe świetnie komponują się z dodatkiem przyprawy curry. Papryka i starty żółty ser nadają im pełni smaku. Serdecznie polecam!
Zobacz także → kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem.
(14 sztuk)
Składniki:
– 60-70 dag piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 20 dag sera żółtego
– 1 czerwona papryka
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki majonezu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki curry
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem?
Mięso umyć pod bieżącą woda, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie jak najdrobniej pokroić nożem. Przełożyć do większej miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zestawić z ognia, by lekko ostygła, po czym dodać do mięsa.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w małą kostkę. Ser i paprykę dodać do kurczaka. Natkę pietruszki drobno posiekać i także dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać mąkę, majonez oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszać łyżką lub dłońmi. Powinna być zwarta i mieć wyrazisty smak.
Na rozgrzany olej kłaść porcje masy mięsnej łyżką i smażyć na średnim ogniu jak placki, z obu stron na rumiano. Kotlety siekane ostrożnie przewracać łopatką, by ich nie uszkodzić. Kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam te kotlety i daję do nich to co akurat mam pod ręką w lodówce. Czasem pieczarki, czasem cebulę, czasem paprykę właśnie…
Tak, pieczarki też świetnie pasują 🙂
Kotleciki są pyszne i łatwe do przygotowania. Robię podobne, czasami dodaję do nich natkę pietruszi 🙂