Gulasz z kurczaka po węgiersku
Gulasz z kurczaka po węgiersku
Z papryką, pomidorami i marchewką. Gulasz z kurczaka po węgiersku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Gęsty i aromatyczny. Pachnący papryką i czosnkiem. Gulasz drobiowy z piersi kurczaka to dla mnie doskonały pomysł na treściwe danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdzi się zarówno do pieczywa, czy kaszy ale także jak najbardziej można jeść gulasz solo.
Dlaczego gulasz z kurczaka węgierski? Ponieważ jest esencjonalny, gęsty, z dużą ilością papryki i pomidorów. Poza tym gulasz ten jest dość pikantny, zbliżony w smaku do tego, jaki spożywają Węgrzy. Pierś z kurczaka warto doprawić przyprawą curry. Świetnie podniesie smak drobiu oraz nada mięsu apetycznego żółtego koloru.
Zobacz także → prosty gulasz łopatki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600g)
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 2 pomidory
– 1 marchewka
– 3 łyżki koncentratu
– 2 łyżki ketchupu
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– ½ łyżeczki curry
– ½ łyżeczki granulowanego czosnku
– 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia mięsa i cebuli
– natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić gulasz z kurczaka po węgiersku?
Mięso z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w większą kostkę. Obsypać solą, pieprzem, dodać 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki curry. Kurczaka podsmażyć na oleju.
Cebule pokroić obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość duże kawałki. Pomidory pokroić w średnią kostkę (można wcześniej sparzyć wrzątkiem).
Do podsmażonego kurczaka dodać cebule. Smażyć 3-4 minuty. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Mięso podlać niewielką ilością wody, tyle tylko by ledwie zakrywała kurczaka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Dodać koncentrat, ketchup, startą marchewkę, paprykę i pomidory. Gulasz drobiowy dusić jeszcze około 15-20 minut, do miękkości papryki. W razie potrzeby dolać jeszcze do gulaszu trochę wody.
Na koniec doprawić gulasz solą, pieprzem, pozostałą połową łyżeczki mielonej słodkiej papryki i granulowanego czosnku oraz ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki. Gulasz po węgiersku podawać najlepiej z pieczywem. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszny gulasz
Dziękuję 🙂 Też mi bardzo smakuje *)