MięsaPotrawy mączne

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Smakowita wersja wytrawnych naleśników. Naleśniki zapiekane po meksykańsku czyli z farszem z mięsa mielonego, z dodatkiem, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Potrawa jest zapieczona z sosem pomidorowym i serem.

Zapiekane naleśniki meksykańskie to smaczna propozycja dania dla zwłaszcza dla fanów wyrazistych smaków. Farsz meksykański jest bowiem doprawiony na ostro, z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego), chili i oregano.

Moja rada: Zamiast pomidorów w puszce możecie użyć szczególnie w sezonie świeżych pomidorów. Wystarczy dać 2 średnie pomidory.

Zobacz takżenaleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami.

(12 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– około 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– 2-3 łyżki oleju

– sól

Farsz meksykański:

– 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 marchewka

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej

– ½ pęczka natki pietruszki albo kolendry

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– 1- 11/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)

– szczypta chili lub trochę posiekanej świeżej papryczki

Sos pomidorowy:

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka oleju

– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)

– około ¾ szklanki wody

– po ½ łyżeczki bazylii i oregano

– ½ cukru do smaku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 100g tartego żółtego sera

– 2 łyżki oleju lub smalcu do podsmażenia mięsa

Jak zrobić naleśniki zapiekane po meksykańsku?

Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce na gładką masę. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Najpierw zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawami.Dodać posiekany czosnek, pomidory z puszki, oraz koncentrat. Mięso dusić na niedużym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę (fasolę uprzednio przelać wrzątkiem. Zostawić po 1 jednej łyżce do posypania zapiekanki. Mięso smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym zestawić z palnika.

Na każdy placek naleśnikowy nakładać porcję farszu i zawijać w rulon. Naleśniki meksykańskie przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Przygotować sos pomidorowy.

Sos pomidorowy: w rondelku smażyć minutę drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. W razie gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru. Gotować jeszcze 3 minuty.

Naleśniki meksykańskie polać sosem pomidorowym, następnie posypać startym żółtym serem. Można posypać łyżką kukurydzy i fasolki oraz dać pokrojony na plasterki kawałek posiekanej papryczki chili. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez około 20 minut. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki zapiekane po meksykańsku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button