Naleśniki zapiekane po meksykańsku
Naleśniki zapiekane po meksykańsku
Smakowita wersja wytrawnych naleśników. Naleśniki zapiekane po meksykańsku czyli z farszem z mięsa mielonego, z dodatkiem, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Potrawa jest zapieczona z sosem pomidorowym i serem.
Zapiekane naleśniki meksykańskie to smaczna propozycja dania dla zwłaszcza dla fanów wyrazistych smaków. Farsz meksykański jest bowiem doprawiony na ostro, z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego), chili i oregano.
Moja rada: Zamiast pomidorów w puszce możecie użyć szczególnie w sezonie świeżych pomidorów. Wystarczy dać 2 średnie pomidory.
Zobacz także → naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami.
(12 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– około 2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2-3 łyżki oleju
– sól
Farsz meksykański:
– 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
– ½ pęczka natki pietruszki albo kolendry
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 1- 11/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
– szczypta chili lub trochę posiekanej świeżej papryczki
Sos pomidorowy:
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
– około ¾ szklanki wody
– po ½ łyżeczki bazylii i oregano
– ½ cukru do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 100g tartego żółtego sera
– 2 łyżki oleju lub smalcu do podsmażenia mięsa
▌Jak zrobić naleśniki zapiekane po meksykańsku?
Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce na gładką masę. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Najpierw zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawami.Dodać posiekany czosnek, pomidory z puszki, oraz koncentrat. Mięso dusić na niedużym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę (fasolę uprzednio przelać wrzątkiem. Zostawić po 1 jednej łyżce do posypania zapiekanki. Mięso smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym zestawić z palnika.
Na każdy placek naleśnikowy nakładać porcję farszu i zawijać w rulon. Naleśniki meksykańskie przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Przygotować sos pomidorowy.
Sos pomidorowy: w rondelku smażyć minutę drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. W razie gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru. Gotować jeszcze 3 minuty.
Naleśniki meksykańskie polać sosem pomidorowym, następnie posypać startym żółtym serem. Można posypać łyżką kukurydzy i fasolki oraz dać pokrojony na plasterki kawałek posiekanej papryczki chili. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez około 20 minut. Podawać gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pysznie, uwielbiam zapiekane naleśniki, a z takim nadzieniem na pewno świetnie smakują 🙂
Są pyszne, bardzo polecam 🙂