Fuczki – placki z kiszonej kapusty
Fuczki – placki z kiszonej kapusty
Popularne w Bieszczadach. Fuczki przypominają placki ziemniaczane, tylko zamiast utartych ziemniaków daje się kapustę kiszoną, którą łączy się z gęstym ciastem naleśnikowym.
Fuczki to potrawa regionalna kuchni łemkowskiej. Przyrządza się je zarówno z gotowanej, jak i surowej kiszonej kapusty. Moim zdaniem te drugie są smaczniejsze. Pamiętajcie, że sekretem tej potrawy jest dobrej jakości naturalnie kiszona kapusta, delikatna w smaku, nie przekiszona.
Nie sądziłam, że placki z kiszonej kapusty okażą się takie smaczne! To jeden z moich kulinarnych faworytów. Placki kapuściane polecam szczególnie fanom wyrazistych smaków. Lubię do nich wracać, zwłaszcza że placki z kapusty robi się stosunkowo szybko w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki wspaniale się komponują z sosem czosnkowym.
Zobacz także → proziaki – podkarpackie placki na sodzie.
(12 sztuk)
Składniki:
– 500g kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem startej marchewki)
– 1 ½ szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
– kminek (opcjonalnie)
– sól, pieprz, maggi
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić fuczki – placki z kiszonej kapusty?
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku, następnie pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, wlać mleko – dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Na koniec dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Wymieszać. Masa powinna mieć wyrazisty smak.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta (2 łyżki na 1 placek). Placki z kapusty kiszonej smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Fuczki podawać polane śmietaną lub z sosem czosnkowym. Można posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie próbowałam takich placków 🙂
Są naprawdę smaczne 🙂 Bardzo polecam.
Masz wspaniałe przepisy 🙂 jestem pod ich wrażeniem, a placki to można robić na milion sposobów 🙂 rewelacja
Kolejny super przepis, i juz go zabieram 🙂
Bardzo mi miło 🙂