Ruchanki – kaszubskie racuchy drożdżowe
Ruchanki – kaszubskie racuchy drożdżowe
Regionalne racuchy prosto z Kaszub. Mięciutkie i puchate. Ruchanki dawniej robiło się z resztek ciasta chlebowego i podawano zwykle na śniadanie. Te owalne placki posypało się cukrem, podawano z konfiturą, dżemem albo śmietaną wymieszaną z cukrem oraz z kubkiem kawy zbożowej.
Ruchanki drożdżowe z mąki pszennej serwowano natomiast podczas karnawału. Sekretem puszystego ciasta kaszubskich racuchów jest m. in. dodatek stopionego masła.
Ruchanki – skąd ta osobliwa nazwa tych pysznych placuszków? Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrośnięte tj. w gwarze Kaszubów „wyruchane” 🙂
Racuchy drożdżowe po kaszubsku często przyrządza się z jabłkami, tak jak klasyczne racuchy. Ja dodałam jabłka do ciasta, jednakże nie jest to koniecznie, jeśli nie chcecie.
Zobacz także → małdrzyki – placki twarogowe.
(16 sztuk)
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 3 jajka
– około 1 szklanka lekko ciepłego mleka
– 3 jabłka (opcjonalnie)
– 100g masła
– 40g świeżych drożdży
– 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– około ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania, konfitura albo śmietana z cukrem
▌Jak zrobić ruchanki – kaszubskie racuchy drożdżowe?
Masło stopić w garnuszku, pozostawić do ostudzenia.
Rozczyn drożdżowy: w rondelku nieznacznie podgrzać mleko, by było lekko ciepłe, lecz nie gorące. Odlać połowę do kubka. Do rondelka wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać, przykryć talerzykiem i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka, dodać cukry, sól, wlać stopione masło i pozostałe mleko. Ciasto miksować, dodając partiami mąkę. Ciasto drożdżowe powinno być gładkie i dość gęste. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka. Ciasto na racuchy nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Tuż przed smażeniem racuchów dodać umyte, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać. Na patelni rozgrzać więszką ilość oleju. Kłaść porcje ciasta.
Ruchanki kaszubskie smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kaszubskie ruchanki drożdżowe podawać posypane z cukrem pudrem albo z konfiturami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja co prawda nie z Kaszub, ale takie racuchy drożdżowe na śniadanie mogłabym jeść 🙂
Pyszne są 🙂
Ostatnio, gdzieś od tygodnia mam niesamowitą ochotę na racuchy i robie je niemal każdego dnia 🙂 robie albo z jabłkami, albo z twarogiem i nie ma mocnych żeby domownicy sobie odmówili takich przyjemności 🙂
Nie dziwię się 🙂 Ja też by nie odmówiła:-)