Schab pieczony z rękawa
Schab pieczony na obiad w rękawie
Bardzo smaczna pieczeń ze schabu. Schab pieczony w rękawie wspaniale sprawdzi się na uroczysty obiad. Można podawać mięso solo, bądź przyrządzić ciemny sos pieczeniowy na bazie wina. Schab pieczony w rękawie idealnie nadaje się również na zimno jako wędlina na kanapki. Warto mieć wtedy krajalnicę, by uzyskać cieniutkie plastry jak w sklepie mięsnym.
Mięso ze schabu jest miękkie, kruche i jak na schab soczyste. Polecam zamarynować schab najlepiej na 48 godzin. Wtedy idealnie mięso przechodzi aromatem przypraw.
Zobacz także → schab pieczony z jabłkami.
(Dla 6 osób)
Składniki:
– 1-1,5 kg schabu bez kości
– 2-3 łyżki smalcu
– rękaw do pieczenia
Marynata do mięsa:
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 4 ząbki czosnku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka jagód jałowca
– 2 łyżki majeranku
– 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczki soli
– około 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos pieczeniowy (opcjonalnie):
– około 1,5 szklanki wody
– 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
– ½ kostki rosołowej lub mięsnej
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab pieczony z rękawa?
Składniki marynaty wymieszać ze sobą w miscecze. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać nożem. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Schab opłukać pod zimną wodą, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso owinąć grubą nicią, by nadać mu atrakcyjny kształt. Schab dokładnie posmarować z każdej strony marynatą, następnie owinąć w folię spożywczą i worek, wstawić do zamkniętego naczynia do lodówki na 1-2 doby (im dłużej tym lepiej).
Smalec rozgrzać na patelni. Mięso obsmażyć na silnym ogniu krótko na rumiano z każdej strony, po czym przełożyć do rękawa umieszczonego na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Wtłoczyć do środka rękawa powietrze i zamknąć klipsy z obu stron. Schab piec w temperaturze 190-200°C około 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa).
Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw od góry, by wierzch mięsa się zarumienił. Po upieczeniu schab pozostawić zamkniętym wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Usunąć nić i mięso pokroić na 1-centymetrowe plastry.
Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu zeszklić cebulę. Na patelnię wlać około 1,5 szklanki wody, by zebrać aromat przypraw oraz wino. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ½ kostki rosołowej albo mięsnej oraz trochę soli. Wywar dusić na wolnym ogniu przez 15 minut. Sos przecedzić przez sito. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek, wlać trochę gorącego wywaru i całość wlać do sosu pieczeniowego. Zagotować. Sos pieczeniowy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Schab podawać podgrzany w sosie lub solo, z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Świetna marynata! Uwielbiam schab przygotowywany w ten sposób!
Dzięki 🙂
ale super apetycznie się prezentuje 🙂 MNiami 🙂
Dziękuję bardzo 🙂