Zrazy wieprzowe z pieczarkami
Zrazy wieprzowe z pieczarkami
Pyszne roladki schabowe nadziewane pieczarkami i boczkiem. Z powodzeniem możecie użyć też innych grzybów, jak borowiki czy podgrzybki. Zrazy ze schabu w sosie własnym są soczyste i miękkie. Plastry schabu powinny być jednak jak najcieńsze, wówczas zrazy nie będą wymagać zbyt długiego duszenia.
Boczek nadaje soczystości zarazom, jak również zaostrza smak mięsa. Możecie użyć też boczku w plastrach, wówczas nie trzeba go topić na patelni, tylko położyć na plaster mięsa.
Sos można wzbogacić niewielką ilością czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina. Roladki schabowe z pieczarkami i boczkiem to pomysł na elegancki obiad rodzinny.
Zobacz także → roladki schabowe w sosie pomidorowym.
(8-10 sztuk)
Składniki:
– 1kg schabu wieprzowego bez kości lub 8-10 gotowych cienkich plastrów schabu
– 2 cebule
– 400g pieczarek
– 250g boczku wędzonego
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– czosnek granulowany
– majeranek
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa i cebuli
– 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek
▌Jak zrobić zrazy wieprzowe z pieczarkami?
Mięso ze schabu opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić, oprószyć czosnkiem granulowanym, majerankiem i czarnym pieprzem.
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę. Posolić i posypać pieprzem. Na koniec dodać drobniutko posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki odcedzić z nadmiaru płynu, przełożyć na półmisek. Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni. Dodać do farszu z pieczarek.
Na każdy plaster schabu nakładać porcję farszu z pieczarek i boczku, lecz nie za dużo, następnie mięso ciasno zawijać w roladkę. Zrazy obwiązać grubą nicią albo spiąć wykałaczkami.
Na rozgrzanym tłuszczu krótko obsmażyć roladki na silnym ogniu na rumiano. Następnie przełożyć do rondla lub głębszej patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać drobno posiekany drugi ząbek czosnku i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć do mięsa.
Zrazy ze schabu zalać około 2 szklanki wody, tyle by ledwie je zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu, a także po łyżeczce mielonej słodkiej papryki oraz oregano. Roladki schabowe z pieczarkami dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, do miękkości mięsa. W razie potrzeby mięso podlać jeszcze wodą.
Sos zagęścić mąką. Za pomocą łopatek wyciągnąc wszystkie roladki na półmisek. W 1/4 szklanki wody rozrobić łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, następnie wlać do mięsa. Zagotować. Na koniec doprawić sos w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Sos można ewentualnie przecedzić przez sito, jeśli chcemy, aby pozostał gładki.
Zrazy schabowe nadziewane pieczarkami i boczkiem podawać ziemniakami, ryżem albo kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Idealne na niedzielny obiad 🙂
Dokładnie 🙂