Sałata z rzodkiewką
Sałata z rzodkiewką
Pyszna i orzeźwiająca. Sałata z rzodkiewką często gości na stole w moim rodzinnym domu. Mój tato nazywa ją „nowalijką”. Surówka ta jest lekka, idealna na ciepłe miesiące. Sałata z rzodkiewką dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami oraz z typowo wegetariańskimi. To prawdziwa bomba witamin i soli mineralnych 🙂 Sałata jest bogata w witaminy C, E i grupy B. Zawiera też magnez, mangan, żelazo, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleczniacze (luteinę i zeaksantynę). Rzodkiewka jest źródłem kwasu foliowego, witamin C, B6, K, błonnika, a także siarki, miedzi, fosforu, cynku żelaza, sodu, potasu, magnezu i wapnia. Polecam wam także sałatę z pomidorami.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
– kilka liści sałaty
– pół ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe
– cebula dymka
– 3 rzodkiewki
– posiekany koperek i szczypiorek
– 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
– sól, pieprz ziołowy
– odrobina soku z cytryny
– cukier (opcjonalnie)
▌Jak zrobić sałatę z rzodkiewką?
Sałatę umyć, porwać na nieduże kawałki. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, rzodkiewki pokroić w plasterki. Zieleninę drobno poszatkować. Dodać do warzyw. W kubeczku zmieszać ze sobą śmietanę bądź jogurt, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zabielić surówkę powstałym sosem i dokładnie wymieszać. Sałatę z rzodkiewką podawać do obiadu zarówno do mięs, ryb, jak i potraw wegetariańskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
świetna:)
Tez uwielbiam tę prostą i pełną witamin surówkę, o tak mi się marzy by dzis ktoś zaserwował mi ją na kolację 🙂