Sos tatarski
Sos tatarski
Idealny zarówno do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jajek czy śledzi. Domowy sos tatarski jest smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, bo pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków. Można wzbogacić go dodatkiem kaparów. Sos tatarski jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jest również znany we Francji, Austrii a także w Anglii i Australii, gdzie podaje się go do ryby z frytkami zwanej fish &chips.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 3 ogórki konserwowe
– 6 marynowanych grzybków (np. pieczarki, borowiki)
– 2 jajka
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
– 1 łyżeczka musztardy
– 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sos tatarski?
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Ogórki, grzybki, cebulę i szczypiorek również dość drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, bądź śmietaną i warzywami. Doprawić sos smaku solą, pieprzem, musztardą, chrzanem i szczyptą cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tatarski podawać do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jaj na twardo, frytek albo śledzi.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dziś widzę już drugi przepis tego sosu, chyba się skuszę, by go zrobić 🙂 Mam grzybki marynowane jeszcze z zeszłego roku to akurat sie tu przydadzą 🙂