Zupa porowo-serowa
Zupa porowo-serowa
Aromatyczna, gęsta zupa z pora i z serków topionych. Popularna w Danii. Zupa porowo-serowa jest dość tłusta ale za to niesamowicie pyszna! Zupa serowa z porem idealnie wpasowuje się zwłaszcza w chłodny czas jesieni i zimy, bowiem wspaniale rozgrzewa oraz daje uczucie sytości na długi czas.
Odnośnie bulionu, u mnie jest to zwykle wywar mięsny – tzw. porcja rosołowa, czasem z włoszczyzną lub solo ale od biedy można użyć kostki rosołowej.
Zobacz także → zupa papieska – z pulpecikami.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 4 duże pory (tylko biała i jasnozielona część)
– 1,5 l bulionu (może być z kostki)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 3 serki topione podłużne śmietankowe (po 90 lub 100g)
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 opakowanie śmietanki kremówki (około 200g)
– 2 łyżki masła
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę porowo-serową?
Z pora odkroić tylko białe oraz jasnozielone części, pokroić w talarki. Cebule pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebule, po chwili dodać pory i smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekany czosnek – zalać śmietanką kremówką. Dusić 2-3 minuty na małym ogniu, po czym zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Zupę z pora gotowć na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.
W rondelku na małym ogniu roztopić serki topione w 1 szklance wywaru. Mieszać aż się rozpuszczą i dodać do zupy. Zupę porową z serkiem topionym doprawić do smaku mieloną gałką muszkatołową i ewentualnie jeszcze solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Zupę serową z porem podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zupę porową bardzo lubię. Z dodatkiem sera jeszcze nie próbowałam – chętnie poznam ten smak.
Polecam gorąco 🙂