Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka
Genialnie chrupiące i soczyste w środku. Pieczone pikantne udka z kurczaka zachwycają swoją prostotą. Nie trzeba podsmażać wcześniej mięsa. Wystarczy natrzeć je marynatą i wstawić do piekarnika. Jak dla mnie udka pieczone z kurczaka to rewelacyjny pomysł na fantastyczny rodzinny obiad.
Jeśli zależy wam na wyjątkowym efekcie, polecam zamarynowane udka z kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. Jeśli nie macie czasu, bez problemu możecie piec je od razu. Będą równie smaczne 😉
Udka pieczone według mojego przepisu są wyraziste – słodko-pikantne smaku z dodatkiem ostrej musztardy i miodu. Oleju może wydawać się trochę dużo, lecz marynata powinna całkowicie pokryć każde udko z kurczaka. Mięso dzięki dodatkowi oleju oraz soku z cytryny jest soczyste i kruche.
Udka/pałki z kurczaka pieczone z piekarnika dodatkowo posypuję Ognistą mieszanką przypraw – tak dla wzmocnienia efektu, bowiem lubimy z mężem pikantne smaki.
Zobacz także → kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem.
(8 porcji)
Składniki:
– 8 podudzi z kurczaka (pałek)
Marynata słodko-pikantna:
– 6 łyżek oleju
– 2,5 łyżki ostrej musztardy (np. sarepska, Dijon albo kozaka)
– 2 łyżki miodu
– 1 płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka curry
– 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
– Ognista mieszanka przypraw (Kamis) lub inna – opcjonalnie dla fanów pikantych smaków
▌Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?
W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podudzia z kurczaka umyć pod zimną wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy kawałek mięsa posmarować z obu stron marynatą i układać w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu lub na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można opcjonalnie dodatkowo posypać udka Ognistą mieszanką przypraw (Kamis), tak jak na jednym ze zdjęć.
Naczynie z udkami z kurczaka wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 60 minut na środkowej półce na funkcji góra-dół bez przykrycia. W trakcie pieczenia 2-krotnie przewracać delikatnie mięso na drugą stronę, by się równomiernie upiekło i polewać powstałym sosem. Udka pieczone z kurczaka podawać z ziemniakami, kopytkami albo kluskami śląskimi i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć