Mięsa

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Genialnie chrupiące i soczyste w środku. Pieczone pikantne udka z kurczaka zachwycają swoją prostotą. Nie trzeba podsmażać wcześniej mięsa. Wystarczy natrzeć je marynatą i wstawić do piekarnika. Jak dla mnie udka pieczone z kurczaka to rewelacyjny pomysł na fantastyczny rodzinny obiad.

Jeśli zależy wam na wyjątkowym efekcie, polecam zamarynowane udka z kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. Jeśli nie macie czasu, bez problemu możecie piec je od razu. Będą równie smaczne 😉

Udka pieczone według mojego przepisu są wyraziste – słodko-pikantne smaku z dodatkiem ostrej  musztardy i miodu. Oleju może wydawać się trochę dużo, lecz marynata powinna całkowicie pokryć każde udko z kurczaka. Mięso dzięki dodatkowi oleju oraz soku z cytryny jest soczyste i kruche.

Udka/pałki z kurczaka pieczone z piekarnika dodatkowo posypuję Ognistą mieszanką przypraw – tak dla wzmocnienia efektu, bowiem lubimy z mężem pikantne smaki.

Zobacz także → kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem.

(8 porcji)

Składniki:

– 8 podudzi z kurczaka (pałek)

Marynata słodko-pikantna:

– 6 łyżek oleju

– 2,5 łyżki ostrej musztardy (np. sarepska, Dijon albo kozaka)

– 2 łyżki miodu

– 1 płaska łyżeczka soli

– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka curry

– 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

– Ognista mieszanka przypraw (Kamis) lub inna – opcjonalnie dla fanów pikantych smaków

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?

W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podudzia z kurczaka umyć pod zimną wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Każdy kawałek mięsa posmarować z obu stron marynatą i układać w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu lub na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można opcjonalnie dodatkowo posypać udka Ognistą mieszanką przypraw (Kamis), tak jak na jednym ze zdjęć.

Naczynie z udkami z kurczaka wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 60 minut na środkowej półce na funkcji góra-dół bez przykrycia. W trakcie pieczenia 2-krotnie przewracać delikatnie mięso na drugą stronę, by się równomiernie upiekło i polewać powstałym sosem. Udka pieczone z kurczaka podawać z ziemniakami, kopytkami albo kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pieczone udka z kurczaka
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button