Młoda kapusta zasmażana najlepsza
Młoda kapusta zasmażana
Duszona z koperkiem. Młoda kapusta zasmażana świetne komponuje się zwłaszcza z kotletem schabowym, mielonym czy tzw. mięsem w sosie. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku oraz szybciej się gotuje.
Młoda kapusta gotowana podawana jest na ciepło do obiadu z dużą ilością koperku. Kapustę warto zagęścić mąką i nie wlewać zbyt dużo wody do jej gotowania. Można też dać śmietanę. Będzie bardziej kremowa w smaku. Ja zwyklę smażę kapustę na smalcu ale może być też masło.
Zobacz także → gotowana marchewka do obiadu.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 główka młodej kapusty
– 2 cebule
– pęczek koperku
– 2 łyżki masła albo smalcu
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– około 2 łyżki soku z cytryny
– około 1,5 szklanki wody
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
– około 1-2 łyżki cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną?
Z kapusty usunąć brzydkie, zwiędłe liście. Umyć, przekroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło lub smalec. Najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać kapustę. Smażyć przez kilka minut często mieszając.
Młodą kapustę zalać około 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka.
Kapustę zasmażaną zagęścić mąką. W 1/4 szklanki wody dokładnie rozrobić mąkę. Dodać opcjonalnie śmietanę i także dokładnie rozmieszać. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i całość wlać do kapusty. Młodą kapustę duszoną doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany koperek. Już nie gotować.
Młodą kapustę zamsmażaną podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć