Gulasz z udźca indyka w sosie pieczarkowym
Gulasz z udźca indyka z pieczarkami
Mięso z udźca indyka jest bardzo delikatne i miękkie. Idealnie nadaje się na gulasz. Gulasz z udźca indyka z pieczarkami to smaczna i dość łatwa potrawa. Dobrze komponuje się szczególnie z ryżem. Sos pieczarkowy jest gęsty i kremowy.
Zobacz także → gulasz z indyka z papryką.
Składniki:
– 800g udźca z indyka
– 400-500g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 200g śmietanki 30%
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka mąki
– 1,5 szklanki wody
– sól, pieprz ziołowy
Marynata do mięsa:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia mięsa i pieczarek
▌Jak zrobić gulasz z udźca indyka w sosie pieczarkowym?
Mięso z udźca indyka pokroić w w większą kostkę. Składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać z mięsem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Na patelni najpierw zeszklić cebulę, następnie podsmażyć mięso do zarumienia. Zalać 1,5 szklanki wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gulasz z udźca indyka dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
W międzyczasie podsmażyć pokrojone na kawałki pieczarki z czosnkiem. Posolić i posypać pieprzem. Dodać do mięsa wraz ze śmietanką. Gulasz dusić jeszcze kilkanaście minut, do miękkości mięsa. Na koniec sos zagęścić mąką.
Jedną łyżkę mąki rozrobić w ¼ szklanki wody, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do gulaszu. Zamieszać. Zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, już nie gotować.
Gulasz z udźca indyka podawać z ryżem, kaszą albo ziemniakami puree i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U nas dziś kurczak w potrawce, ale narobiłaś mi apetytu na ten gulasz.