Potrawy mączneWegetariańskie

Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane

Gnocchi

To smakowite rodem z Włoch kluseczki ziemniaczane. Gnocchi idealnie komponują się z różnymi sosami mięsnymi i nie tylko, jak również z pesto. W smaku przypominają nasze polskie kopytka, z tym że nieco różnią się od nich kształtem.

Zobacz takżekopytka ze szpinakiem.

Gnocchi -Przepis

Składniki:

– 1kg ziemniaków (najlepiej odmiana mączysta)

– 1 jajko

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 łyżka miękkiego masła

– 1 płaska łyżeczka soli

Jak zrobić gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane?

Ziemniaki wpierw wyszorować, nie obierać, następnie ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, po czym obrać ze skórki. Ugotowane i obrane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przy użyciu praski do ziemniaków.

Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, masłem i solą. Zagnieść krótko gładkie ciasto, bez specjalnego wyrabiania (tyllko do połączenia składników).

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Na podsypanej mąką stolnicy rolować małe wałeczki o grubości około 1,5 cm, następnie każdy kroić w poprzek na około 2 cm kawałki lub tworząc okrągłe kuleczki. Na każdej kluseczce robić delikatne wgłębienia przy pomocy wklęsłej strony widelca.

Kluseczki ziemniaczane gnocchi gotować partiami w większym garnku w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gnochci podawać z wszelkiemi sosami lub z pesto.

Smacznego!

Helen G.

Gnocchi - włoskie kluseczki ziemniaczane
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button