Zupa z klopsikami
Zupa z klopsikami
Gęsta i treściwa za sprawą pulpecików z mięsa mielonego, pieczarek i włoszczyzny. Zupa z klopsikami to klasyczne danie kompaktowe, tj. jednogarnkowe. Świetna propozycja zwłaszcza na chłodne dni.
Zobacz także → zupa grysikowa (z kaszą manną).
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1,5 l bulionu (może być z kostki drobiowej)
– 400g pieczarek
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 ziemniaki
– mały kawałek selera
– biała część pora
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 1 czubata łyżka mąki
– 1 liść laurowy
– sól, pieprz
Pulpeciki mięsne:
– 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego np. z łopatki albo z szynki
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 2 łyżki bułki tartej
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i majeranku
– sól, pieprz
– mąka do obtoczenia
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia cebuli i pora
– 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek
– pół pęczka natki pietruszki
▌Przepis na zupę z klopsikami mięsnymi – Etapy przygotowania:
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpecików. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko, dodać bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić masę rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki wielkości rafaello. Każdy obtaczać w mące. Kłaść na talerz. Odłożyć.
Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Białą część pora pokroić w półplasterki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pora wraz z cebulą podmażyć na oleju. Po chwili dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki aż puszczą sok. Posolić i dodać trochę pieprzu.
W garnku zagotować 1,5 l wody. Wrzucić kostkę drobiową, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz pokrojone warzywa. Trochę posolić. Wywar gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach wrzucać ostrożnie pulpeciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie dodać do zupy pieczarki oraz wlać śmietakę. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zupę z pulpecikami doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zagęścić zupę maką rozmieszaną w ¼ szklanki wody i zahartowaną 3 łyżkami gorącego wywaru. Zagotować. Zupę z klopsikami mięsnymi posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Musi być pyszna!
Owszem. Gorąco polecam!