Zupy i kremy

Zupa z klopsikami

Zupa z klopsikami

Gęsta i treściwa za sprawą pulpecików z mięsa mielonego, pieczarek i włoszczyzny. Zupa z klopsikami to klasyczne danie kompaktowe, tj. jednogarnkowe. Świetna propozycja zwłaszcza na chłodne dni.

Zobacz takżezupa grysikowa (z kaszą manną).

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1,5 l bulionu (może być z kostki drobiowej)

– 400g pieczarek

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 2 ziemniaki

– mały kawałek selera

– biała część pora

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 kulki pieprzu

– 200 ml śmietanki kremówki 30%

– 1 czubata łyżka mąki

– 1 liść laurowy

– sól, pieprz

Pulpeciki mięsne:

– 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego np. z łopatki albo z szynki

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– 1 mała cebula

– 2 łyżki bułki tartej

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i majeranku

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia

Dodatkowo:

– olej do podsmażenia cebuli i pora

– 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek

– pół pęczka natki pietruszki

Przepis na zupę z klopsikami mięsnymi – Etapy przygotowania:

Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpecików. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko, dodać bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić masę rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki wielkości rafaello. Każdy obtaczać w mące. Kłaść na talerz. Odłożyć.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Białą część pora pokroić w półplasterki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pora wraz z cebulą podmażyć na oleju. Po chwili dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki aż puszczą sok. Posolić i dodać trochę pieprzu.

W garnku zagotować 1,5 l wody. Wrzucić kostkę drobiową, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz pokrojone warzywa. Trochę posolić. Wywar gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach wrzucać ostrożnie pulpeciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Następnie dodać do zupy pieczarki oraz wlać śmietakę. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zupę z pulpecikami doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zagęścić zupę maką rozmieszaną w ¼ szklanki wody i zahartowaną 3 łyżkami gorącego wywaru. Zagotować. Zupę z klopsikami mięsnymi posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen  G.

Zupa z klopsikami
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button