Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Smakowity obiad codzienny. Kotlety mielone smażone, polane gęstym, aromatycznym sosem pieczarkowym idealnie komponują się z ziemniaczkami purée. Bardzo prosty, a zarazem smaczny obiad dla całej rodziny.
Zobacz także → kotlety mielone z kaszą gryczaną (hreczanyki).
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 500g mielonego mięsa z szynki
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– maggi
– sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
– 250g pieczarek
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 czubata łyżeczka mąki
– ¼ szklanki wody
– suszona lub świeża posiekana natka pietruszki
– mielona gałka muszkatołowa (do smaku)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia
– olej lub smalec do smażenia
– mleko do namoczenia bułki
▌Przepis na: kotlety mielone z pieczarkami – Etapy przygotowania:
Bułkę kajzerkę poszarpać na mniejse kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać odciśniętą bułkę. Wbić jajko i dodać przyprawy. Mięso wyrobić na gładką masę. Dodać nieco pozostałego mleka i dalej wyrabiać.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone średniej wielkości kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju (a najlepiej na smalcu – będą smaczniejsze) na średnim ogniu.
Sos pieczarkowy: pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry, ogonki też. Podsmażyć na maśle najpierw cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż puszczą sok. Podlać odrobiną wody. Pieczarki doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.
W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę tak, by nie było grudek. Dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i przed wlaniem do sosu zahartować 3-4 łyżeczkami gorącego wywaru. Następnie wlać do pieczarek i zagotować. Na koniec dodać suszoną lub świeżą posiekaną natkę pietruszki. Sos zestawić z ognia.
Kotlety mielone podawać z ziemniakami purée polane sosem pieczarkowym i ulubioną surówką. Kotlety najlepiej odgrzewać w piekarniku, bądź w opiekaczu. Sos osobno podgrzać w rondelku dodając trochę wody.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć