Schab idealny
Schab idealny
Miękki, soczysty i otulony aromatycznym, gestym sosem na bazie cebuli, z dodatkiem musztardy i chrzanu. Swoją drogą, nie sądziłam że połączenie musztardy i chrzanu jest takie genialne dla finalnego smaku potrawy, jaką jest schab duszony.
Prostota tego dania wprost uderza. Mięso doskonałe! Schab duszony w sosie świetnie komponuje się z utłuczonymi ziemniaczami, lubię go również z wszelkiego rodzaju kluseczkami.
Zobacz także → tradycyjny kotlet schabowy.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 700-800g schabu bez kości (najlepiej gotowego w plastrach)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka musztardy
– 1 czubata łyżeczka chrzanu
– około 1,5 łyżki majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– czosnek granulowany
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 1 czubata łyżeczka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub ewentualnie olej do podsmażenia mięsa i cebuli
– mąka do obtoczenia kotletów
▌PRZEPIS NA: Schab idealny – ETAPY PRZYGOTOWNIA:
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i jeśli jest w kawałku, to pokroić w cienkie około 1–centymetrowe plastry. Ja użyłam gotowego schabu na tacce pokrojonego w plastry. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, posypać z obu stron obficie solą i czarnym pieprzem, zaś z jednej strony – mieloną słodką papryką, majerankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Odłożyć.
Cebule obrać, pokroić w piórka, ząbki czosnku drobno posiekać. Plastry mięsa obtoczyć w mące. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano na większym ogniu. Przełożyć na talerz. Następnie zeszklić na tłuszczu cebule na większym ogniu często mieszając, aż się zarumieni. Dodać czosnek, chwilkę smażyć. Włożyć z powrotem podsmażone plastry mięsa, podlać wodą, tyle by ledwie je zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy, trochę soli oraz musztardę i chrzan – wymieszać delikatnie.
Schab dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa około 1 godzinę 15 minut. Mięso po nakłuciu widelcem powinno być wyraźnie miękkie. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Sos wychodzi dość gęsty ale ja dodatkowo zagęszczam go łyżeczką mąki, by był bardziej gładki. Mięso wyjąć z patelni na półmisek. W 1/4 szklanki wody rozrobić dokładnie 1 czubatą łyżeczkę mąkii, tak by nie było grudek. Dokładnie wymieszać i wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Włożyć z powrotem plastry miesa. Sos doprawić na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem.
Schab duszony w sosie podawać z ziemniakami purée, kopytkami albo kluskami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć