Pasta na kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Pasta na kanapki z wędzonym łososiem i awokado
Łososiowa pasta z serkiem i awokado – prosta i bardzo zdrowa. Pożywne mazidło do pieczywa smakuje idealnie! Pasta kanapkowka z wędzonym łososiem i awokado dobrze komponuje się ze świeżym koperkiem. Zamiennie można też dać szczypiorek albo natkę pietruszki. Wierzch kanapki polecam posypać petkami dyni 🙂
Zobacz także → pasta z wędzonego pstrąga.
(Pełna miseczka/ dla 4 osób)
Składniki:
– 150g wędzonego łososia
– 1 miękkie awokado
– 150 serka naturalnego/śmietankowego typu Almette, Bieluch albo Jana
– 1 łyżka soku z cytryny
– pęczek koperku
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka majonezu
– 1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌ Przepis na: Pastę na kanapki z wędzonym łososiem i awokado – Etapy przygotowania:
Serek przełożyć do salaterki. Koperek i czosnek drobno posiekać nożem. Miękkie awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Łososia dość drobno pokroić. Awokado, łososia, czosnek i koperek połączyć serkiem, dodać majonez, musztardę oraz sól i czarny pieprz do smaku.
Pastę przed podaniem schłodzić min. 30 minut w lodówce, aby smaki się ze sobą połączyły. Pastę podawać do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć