Pasta orzechowa na kanapki
Pasta orzechowa na kanapki
Jedząc kiedyś serek orzechowy Tartare, zamarzyłam o własnej paście orzechowej na bazie twarogu. Wyszło genialne smarowidło do pieczywa. Pastę orzechową na kanapki możecie przyrządzić również w wersji na słono, czyli zamiast rodzynek i miodu, dodać soli i pieprzu. Obie wersje są równie pyszne. Olej z orzechów włoskich cudownie podnosi smak pasty:) To smaczny i jakże zdrowy dodatek do pieczywa:) Polecam.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– ½ szklanki orzechów włoskich
– 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka miodu
– garść rodzynek
▌Jak zrobić pastę orzechową na kanapki?
Twaróg ugnieść widelcem w miseczce. Orzechy utłuc w moździerzu lub rozdrobnić nożem. Dodać do twarogu. Dodać olej i majonez. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miód i wsypać garść rodzynek. Wymieszać. Pastę orzechową smarować pieczywo na śniadanie lub kolację. Zamiast miodu i rodzynek można dać sól i pieprz.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć