Przepis na kakao – napój idealny
Przepis na kakao – napój idealny
Najpyszniejsze było to przygotowywane przez moją babcię, u której czasem nocowałam. Kakao zalewała w kubku gorącym mlekiem i słodziła cukrem. Do dziś pamiętam ten smak! Potem pojawiła się era Nesquicków i Puchatków, które niewiele mają wspólnego z naturalnym, ciemnym kakao. Zawierają masę cukru, emulgatory, zaś samego kakao niewiele, bo nie więcej jak 20%. Nie polecam.
Kakao to nie tylko bardzo smaczny ale i również zdrowy napój, zarówno dla dzieci i dorosłych. Jest silnym antyoksydantem. Redukuje stres oraz wzmacnia układ nerwowy. Poprawia koncentrację i pamięć. Jest bogatym źródłem magnezu. Skutecznie poprawia samopoczucie;-) Od dłuższego czasu rozkoszuję się filiżanką kakao każdego wieczora.
Są różne szkoły jeśli chodzi o przyrządzanie kakao. Można je pić gorące zarówno na wodzie, jak i na mleku, ba! nawet na zimno. Mnie osobiście najbardziej smakuje rozrobione w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie dopełnione gorącym mlekiem, koniecznie ze szczyptą soli i cynamonu. Choć mój mąż preferuje wyłącznie na wodzie. Może być lekko osłodzone, jednak nie białym cukrem, który jest szkodliwy a ksylitolem.
Niektórzy wybierają miód, nie jest to dobra opcja w przypadku gorącego napoju, bowiem cenne właściwości miodu ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 40°C. Ksylitol zwany jest cukrem brzozowym. Pozyskuje się go z kory brzozy. Produkowany jest głównie w Finlandii. Wyglądem przypomina zwykły cukier, lecz swoimi właściwościami zdrowotnymi całkowicie go przewyższa. Ksylitol jest 40% mniej kaloryczny od białego cukru oraz posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny. Nie zmienia smaku potraw, jak np. stewia. Może być z powodzeniem dodawany do potraw i ciast.
(1 porcja)
Składniki:
– 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao (lub mniej jeśli preferujecie słabsze)
– 1 łyżeczka ksylitolu (ewentualnie cukru)
– ⅓ filiżanki wrzątku
– gorące mleko
– szczypta cynamonu
– mała szczypta soli
Dodatki (opcjonalnie)
– 1 goździk
– szczypta imbiru, kardamonu, chili
– wanilia lub aromat waniliowy
– bita śmietana
▌Jak zrobić kakao?
Do filiżanki wsypać kakao i przyprawy. Zalać ok. 1/3 filiżanki lub kubka wrzątku. Dokładnie wymieszać, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Mleko zagrzać w rondelku. Kakao dopełnić gorącym mlekiem. Posłodzić ksylitolem. Pić gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Kakao… Pycha! 🙂
Zgadzam się 🙂
Ja też uwielbiam kakao;) O ksylitolu słyszałam ale nigdy nie probówałam, zwykle słodzę cukrem albo miodem.
Uwielbiam 😀 A najbardziej te z Wiatrakiem 😀 Świetne zdjęcia ! Wyglądają na profesjonalne
To chyba DecoMorreno, też je lubię chyba najbardziej, na równi z Wawelem:) Dziękuję za komplement*)
Bardzo lubię i pijam często, ale soli nigdy nie dodawałam 🙂
Z solą kakao jeszcze nie piłam, muszę spróbować. Natomiast zupełnie nie wyobrażam sobie kakao na wodzie.
Dla mnie najlepszy napój na śniadanie 🙂 lubię takie nietypowe przepisy z różnymi dodatkami, ale to sobie zostawiam na weekend, jak mam wiecej czasu, w tygodniu najczęściej zalewam Mix fix cao chłodnym mlekiem, piję i lecę dalej 😀
Kakao z solą – muszę spróbować 🙂
Polecam ogólnie kupować prawdziwe kakao, a nie jego słodzone i odtłuszczone zamienniki, ogólnie tłuszcz z kakao jest zdrowy;P
To prawda, prawdziwe nie odtłuszczone kakao jest najzdrowsze.