Pasta jajeczna z olejem lnianym
Pasta jajeczna z olejem lnianym
Jest smaczna i zdrowa, bo wzbogacona olejem lnianym. Najlepiej użyć takiego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego. Pasta jajeczna z olejem lnianym świetnie sprawdzi się na kanapki. Olej lniany nadaje jej przyjemnego smaku i aromatu. Olej lniany jest głównym składnikiem słynnej pasty dr Budwig. Spożywa się go na surowo w trakcie posiłku (np. 1 łyżkę dziennie), bądź jako składnik sałatek.
Oleju lnianego nie można podgrzewać, bo ulegną zniszczeniu zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe. Olej lniany należy przechowywać w lodówce. Polecam również inny przepis na pastę jajeczną z twarożkiem.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 6 jaj ugotowanych na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka oleju lnianego
– ½ łyżeczki musztardy
– 2 dymki
– szczypiorek
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę jajeczną z olejem lnianym?
Ugotowane jajka obrać i bardzo drobno pokroić. Szczypior i dwie dymki drobno poszatkować. Składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, olej lniany i musztardę. Doprawić pastę do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pastą jajeczną z olejem lnianym smarować pieczywo. Polecam posypać kanapkę krótko uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym z niewielkim dodatkiem soli.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja kiedyś robiłem pastę z olejem lnianym z serem białym, ale ten gorzkawy smak nie wzbudził mojego zachwytu. Z jajkami może być lepszy. Pozdrawiam
Może dawałeś zbyt dużo oleju, ja wręcz czuję słodkawy posmak:)
Super przepis 🙂 bardzo lubię prażone ziarna. Można dorzucić troszkę ziaren słonecznika i uprażyć je razem z siemieniem – to będzie bardzo chrupiąca posypka 😉