Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
Krucha i aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu. Tarta ze śliwkami to dobry pomysł na szybki deser. Jest prosta w przygotowaniu i dość szybko znika:) Polecam dodać do placka cynamon. Śliwki dzięki dużej zawartości błonnika, poprawiają trawienie, zapobiegając zaparciom.
Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne. Są też pomocne w profilaktyce przeciwko osteoporozie. Śliwki zawierają witaminy: A, C, E, z grupy B, a także magnez, wapń, potas, żelazo, miedź, potas, fosfor oraz polifenole (katechiny, kwas chlorogenowy).
Składniki:
Ciasto:
– 200g mąki tortowej
– 120 g zimnego masła
– 1 jajko
– ⅓ szklanki cukru
– 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
– 1 cukier waniliowy (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej
– szczypta soli
Nadzienie:
– 60 dag śliwek
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka kaszy manny
Kruszonka:
– ½ kostki masła
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mąki
▌Jak zrobić tartę ze śliwkami?
Kruche ciasto: Przesianą mąkę, zimne pokrojone w kawałki masło, jajko, śmietanę, cukry i szczyptę soli połączyć ze sobą w dużej misce lub na stolnicy – zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wyłożyć rozwałkowanym na wielkość foremki ciastem, bądź wylepić je palcami. Ciasto podpiec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.
Nadzienie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w miseczce wraz z cukrem i cynamonem. Wyłożyć ma podpieczony spód i posypać łyżką kaszy manny.
Kruszonka: Z zimnego masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, wyrabiając dłońmi (rozkruszać). Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec tartę jeszcze około 20 minut w temp. 200°C, do zarumienienia.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam! Zjadłabym. Dobrze, że mam w ogródku śliwy 🙂
pycha,
zjadłabym teraz kawałek 😉
Coś pysznego mniam 🙂
Pysznie prezentuje się Twoja tarta 🙂
Uwielbiam takie jedzonko, a sezon na śliwki w pełni.
Wspaniała tarta. Uwielbiam taty owocowe. Teraz śliwki królują na straganach. Jest w czym wybierać. Zjadłabym kawałek Twojej tarty z pyszną kruszonką 🙂
Fajna, bardzo lubię ciasta ze śliwkami, chociaż wolę drożdżowe. Tak ogólnie, bo za słodyczami tak czy siak nie przepadam :-p.
Ale bym wchłonęła w siebie taką tartę xD wygląda przepyszne ! Zawodową kucharka jak nic 😉
Połączenie śliwek z cynamonem – dla mnie nowość! 🙂 śliwki w kruchym cieście zawsze komponują się wyśmienicie…i jak smakują 🙂
Spróbuj tego połączenia, śliwki + cynamon smakuję naprawdę nieźle:)
Pyszne i szybkie ciasto, uwielbiam tarty:)
Zrobiłam. Wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała 🙂 dziękuję za przepis 🙂