Ciasta i ciasteczka

Babka z kakao

Babka z kakao

Klasyczny placek z kakaem. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto, upiecz babkę z kakao. Jest pyszna w swej prostocie, w dodatku zawsze się udaje. Babkę piekę na maśle ale również z dodatkiem oleju, dzięki czemu ciasto jest wigotne i na długo świeżość, tylko dość szybko znika.

Zobacz takżeciasto czekoladowe.

(keksówka)

Składniki:

– 5 jajek

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki tortowej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 200g masła (1 kostka)

– ¼ szklanki oleju

– 1 kopiasta łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru waniliowyego

– skórka z cytryny

Przepis na: babkę z kakao – Etapy przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku na malutkim gazie i pozostać do przestudzenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym gładką masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodawać po trochu do żółtek. Miksować. Następnie wlać rozpuszczone masło oraz olej. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do do masy i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Do 1/5 ciasta dodać kakao, szczyptę soli i dobrze wymieszać.

Jasne ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksówki. Następnie wlać ciasto z kakaem i zrobić deliatne mazie widelcem, by powstał ładny wzorek. Babkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180◦C przez około 45 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym pudełku lub owiniętą w worek foliowy.

Smacznego!

Helen G.

Babka z kakao
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button