Bułki na maślance
Chrupiące i mięciutkie. Domowe bułki na maślance to genialny pomysł na leniwe śniadanie. Możecie zaskoczyć bliskich i upiec im takie bułki drożdżowe z maślanką. Zapewniam was – będą zachwyceni!
Namiar bułeczek możecie zamrozić. Po rozmrożeniu są równie pyszne. Bułki pszenne z maślanką są wilgotne i chrupiące. Za sprawą dodatku maślanki, na dłużej zachowują świeżość. Zwykle piekę je w sobotę albo niedzielę, by spożyć na kolację. Takie bułki z maślanką dobrze komponują się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i z wędliną albo serem.
Zobacz także
→ proziaki (bułki na maślance i sodzie)
(8 bułeczek)
Składniki:
– 400 g mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550) + trochę do podsypania
– 20g drożdży lub 7-10g drożdży instant
– około 1 szklanka maślanki
– 1 jajko
– 2 łyżki stopionego masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
– mleko do posmarowania bułek
▌Jak zrobić bułki na maślance?
W przypadku drożdży świeżych, najpierw należy przygotować rozczyn: W rondelku lekko podgrzać maślankę, tyle tylko by była letnio-ciepła. Odlać do wysokiego naczynia 1/2 szklanki, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło roztopić w garnuszku.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Dodać sól, zaczyn drożdżowy i resztę maślanki. Wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło. Ciasto lekko podsypywać mąką w trakcie wyrabiania, lecz nie za dużo. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto na bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować okrągłe bułeczki złączeniem do dołu. Bułeczki z maślanką przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Bułki posmarować mlekiem. Piec około 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Bułki na maślance można też mrozić. Po rozmrożeniu będą jak świeżo upieczone.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ale śliczne bułeczki, idealne na śniadanie 🙂
Dziękuję 🙂