Domowe bułki pszenne na mleku
Są pyszne i mięciutkie dzięki dodatkowi mleka. Na dziś proponuję domowe bułki pszenne na mleku. Pieczenie bułek to takie trochę niedzisiejsze zajęcie w tym zabieganym świecie 🙂 Warto czasem choć na chwilę zwolnić tempo w tej szalonej gonitwie, nie wiadomo za czym i zaskoczyć bliskich chociażby swoim wypiekiem.
Z przepisu wychodzi 5-6 średnich bułek. Trochę tylko mi się przypiekły, bo zagadałam się z koleżanką przez telefon, zamiast pilnować wypieku 😉
Zobacz także
→ domowe bułki pszenne (klasyczne z przedziałkiem, obsypane mąką).
(6 średnich bułek)
Składniki:
– 375g mąki pszennej typ 650
– 1 op. suchych drożdży (7g) lub 14 g świeżych
– 230 ml ciepłego mleka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy
Dodatkowo:
– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka
– ziarna (opcjonalnie np. słonecznik, mak, sezam, dynia)
▌Jak zrobić bułki pszenne na mleku?
Przesianą mąkę wymieszać w misce z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, należy zrobić rozczyn – rozkruszyć drożdże, zalać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką lub spodkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut, następnie dodać do reszty składników.
Do przesianej mąki z suchymi drożdżami dodać resztę składników oraz stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepić rąk. Uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie krótko raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na równe części. Z każdej uformować lekko spłaszczoną kulkę zlepieniami do dołu.
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem zrobić nacięcia ostrym nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka i ewentualnie posypać ziarnami. Jeśli nie chcemy, aby skórka bułek była błyszcząca, nie musimy smarować wierzchu jajkiem. Piec w temperaturze 200°C (góra-dół) przez ok. 20 minut do zarumienia bułek. Studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ależ one są upieczone w punkt :). Uwielbiam piec domowe pieczywo. Żadne kupione z nim nie wygra :). Dobrze, że nastała moda na pieczenie chlebów, bułek i innych pyszności :).
Wyglądają przepysznie! Jutro zabieram się za pieczenie 🙂 Nie ma to jak cieplutkie domowe bułeczki z masłem 🙂
Dokładnie:) Daj znać, jak wyszły:)
Ojej, nie pokazuj mi bułeczek, bo ja uwielbiam pieczywo. Chyba aż za bardzo 😀
Ja również Asiu 🙂
Jakie pulchne! I jakie rumiane! Cudne są 🙂
Są bardzo smaczne ale trochę się za bardzo zarumieniły 😉
Jejku, pyszności 🙂
Muszę zrobić 🙂 Lubię takie domowe wypieki 😀
Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne! Chrupiąca skórka i fajny, puchaty miąższ. Zjedliśmy naraz jeszcze 4 ciepłe. 🙂 A dwoma pozostałymi zrobiłam dziś sobie kanapki do pracy i są równie dobre. 🙂
Cieszę się, że smakowały:-)
Świetnie wyglądają, jak z prawdziwej piekarni :-).
Miło mi to słyszeć:) Przepis jest bardzo prosty, może spróbujesz też upiec? 🙂
Ja tam nie widzę, żeby się przypiekły… Są idealne!