Sałatki i surówkiWegetariańskie

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

To typowo polska surówka, często serwowana na stołówkach i w barach mlecznych. Buraczki na ciepło lubię jeść szczególnie w chłodne miesiące, bo dodatkowo rozgrzewają żołądek. Są bardzo smacznym, prostym i do tego zdrowym dodatkiem do obiadu. Buraki wykazują działanie krwiotwórcze oraz wzmacniają organizm. Ponadto są bardzo tanim warzywem.

Przy zakupie buraków kierujcie się ich wyglądem oraz wielkością. Najsmaczniejsze są małe buraki. Im są ciemniejsze, tym zdrowsze. Buraki powinny być twarde, jędrne o gładkiej skórce. Jeśli jeszcze nie jedliście buraczków na ciepło, spróbujcie a nie pożałujecie 🙂 Polecam wam zajrzeć również do mojego przepisu na buraczki na zimno.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 ugotowane buraki

– 1 łyżka masła

– 3 łyżki mleka

– 1 cebula (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka mąki

– 1 łyżka soku z cytryny (można użyć zamiennie octu)

–  cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić buraczki na ciepło?

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie gotować ok.1 godzinę (do miękkości) w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle.

Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać buraki, wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chwilę jeszcze pogotować. Buraczki na ciepło podawać gorące, najlepiej pasują do dań mięsnych.

Smacznego!

Helen G.

Buraczki na ciepło
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Uwielbiam buraczki w każdej postaci, te na ciepło też ale widzę ze robię inaczej bo bez mleka 😉 muszę wypróbować Twój sposób 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button