Chleb Baltonowski
To jeden z najbardziej popularnych chlebów sprzedawanych w piekarniach i sklepach. Chleb baltonowski możecie upiec sami, w zaciszu swojej kuchni, do czego gorąco was zachęcam:) Dzięki gotowej mieszance, nie musicie myśleć nad proporcjami mąk, wody ani robić sami zakwasu. To duże ułatwienie i wygoda.
Postanowiłam upiec domowy chleb baltonowski i porównać go z tym sklepowym. Mieszanka zawiera wyłącznie naturalne składniki, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Taki chleb możemy upiec zarówno w piekarniku, jak i w specjalnych automatach do wypieku pieczywa.
Z jednego opakowania wychodzi dość duży bochen o wadze ok. 750g, czyli nieco większy od typowego sprzedawanego w piekarniach (500g). W smaku jest idealny, taki jak dawniej – mięsisty, z chrupiącą skórką, nie nadmuchany, jak te obecne.
Dzięki naturalnemu zakwasowi długo zachowuje świeżość. Z racji, iż nie posiadam specjalnego koszyka rozrostowego, chleb uformowałam sama. Wyszedł trochę gruby ale za to pyszny.
Zobacz także → chleb razowy.
skład mieszanki: mąka pszenna typ 750 (60%) mąka żytnia typ 720 (25%), naturalny wysuszony zakwas żytni – mąka żytnia, kultura starterowa (13,4%), sól (1,6%).
Składniki:
– woda
– gotowa mieszanka na chleb Baltonowski (500g) – klik
– drożdże świeże lub instant
– foremka, bądź koszyk rozrostowy (opcjonalnie)
▌Jak zrobić chleb Baltonowski?
Zawartość torebki oraz drożdże wsypać do naczynia, wlać 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszać (robię to rękami). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut. Przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą (zaparowanie). Osobiście tego nie robię, bo mi nie wychodzi taka ładna skórka. Smaruję za to wierzch chleba rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Wtedy skóra jest intensywnie błyszcząca. Piec chleb przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 30 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszny musi być taki domowy chleb:)
Ale apetycznie wygląda ten chleb 🙂 Uwielbiam świeżutki i jeszcze ciepły.
Chlebek wygląda na bardzo apetyczny 😀 Ja ostatnio też próbowałam robić chleb z mieszanki, fajna sprawa 😀 Mam awaryjnie schowane mieszanki i raz dwa mogę zrobić pyszny chlebek
O mamuniu jaki pyszny musi on być!!!
Smakuje wybornie 🙂
O, taka mieszanka to fajny pomysł.
Juz zrobiłem taki sam tylko z 1,25 kg mieszanki+zakwas
Właśnie daje do piekarnika,Brdzie jutro na imprezę ????
Życzę udanego i smacznego wypieku oraz fajnej imprezy 🙂
Piekłam taki chlebek właśnie z gotowej mieszanki i potwierdzam; pyszny. Mnie też się udał, pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę, że chlebek się udał i smakuje:) Pozdrawiam *)