Ciasteczka z krówkami
Ciasteczka z krówkami
Doskonale kruche, wypełnione krówką. Ciasteczka z krówkami są pyszne w swojej prostocie, choć możecie je wzbogacić dodając np. ½ łyżeczki mielonego cynamonu. Krówki mają tendencję, że potrafią nieco wyciekać z wnętrza ciastek. Potem niego twardnieją. Cukier bowiem się karmelizuje.
Niemniej ciasteczka krówkowe są oryginalne w smaku. Aby ciasto lepiej się formowało, warto je schłodzić w zamrażalniku. Wpłynie to korzystnie na kruchość ciasteczek. Kruche ciasteczka krówki są smaczne o każdej porze. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Serdecznie polecam wam również kruche ciasteczka z jabłkami.
(około 25 sztuk)
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 150g cukierków krówki
– 200g masła
– 1 jajko
– ½ szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
▌Jak zrobić ciasteczka z krówkami?
Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło, cukry i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do 20-30 minut do zamrażalnika. Będzie lepiej się formować.
Cukierki krówki pokroić na trzy części. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki wielkości orzecha. Do wnętrza wkładać po kawałku cukierka, zakryć ciastem i obtaczać między dłońmi. Każde ciastko lekko spłaszczać.
Kruche ciasteczka krówki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka krówkowe po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Idealne do pochrupania przy kawie! Musza być pyszne 🙂
Fajny pomysł na smaczne ciasteczka
Dziękuję 😉
Na pewno smakują wyśmienicie. Fajny pomysł 🙂
Owszem 🙂
Mega pyszne są takie ciasteczka z krówkami 🙂 Jadłam podobne 🙂
Też mi smakują 🙂
Pyszne ciasteczka z niespodzianką w środku 🙂
O tak 🙂
Świetne wyglądają Twoje ciasteczka a z krówką muszą być wyśmienite 🙂
Bardzo dziękuję!