Ciasto 3 BIT
Ciasto 3 BIT
Bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto 3 BIT nawiązuje do słynnego batonika o tej samej nazwie. Składa się z ułożonych na herbatnikach masy kajmakowej, kremu budyniowego oraz masy śmietanowej. Wierzch jest zaś posypany startą gorzką czekoladą.
Odkąd otrzymałam od koleżanki przepis na ciasto 3 BIT bez pieczenia, zakochałam się w tym smakołyku na amen 🙂 Robiłam je wiele razy na różne okazje typu urodziny i przyjęcia. Wiele osób było tym ciastem autentycznie zachwycone i prosiło mnie o przepis.
Ciasto 3 bit jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia. Niektórzy zamiast masy kajmakowej gotują puszkę mleka skondensowanego. Jak dla mnie to strata czasu, gdyż należy je gotować przez około 3 godziny. Nieporównywalnie szybsze jest użycie gotowej masy kajmakowej np. Bakalland albo Gostyń.
Również zamiast przygotowania tradycyjnego kremu budyniowego (karpatkowego) możecie z powodzeniem użyć gotowego kremu Karpatka, zawsze się udaje 🙂 Jest bardzo smaczny, nawet lepszy od domowego kremu budyniowego. Do gotowego proszku dodaje się jedynie 500 ml mleka i wystarczy w zupełności 150g miękkiego masła. Na opakowaniu jest zresztą dokładna instrukcja.
Ja robię ciasto 3 BIT na herbatnikach. Można je także przygotować na biszkopcie albo na krakersach. Jest naprawdę przepyszne, choć z gatunku tych słodkich.
Zobacz także inne przepisy na ciasta nawiązujące do znanych batoników:
(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)
Składniki:
– 8 paczek herbatników (około 500g)
– puszka masy kajmakowej (400g)
Krem budyniowy (lub krem Karpatka Delecta):
– 500 ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 150g miękkiego masła
Masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki tortowej 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
– gorzka czekolada starta na tarce
▌Jak zrobić ciasto 3 Bit?
Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się nieco rozpuści, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.
Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodawać partiami miękkie masło, miksować krem na gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.
Ciasto 3 BIT układać w dużej prostokątnej blaszce następującymi warstwami:
➀ herbatniki
➁ masa kajmakowa
➂ herbatniki
➃ krem budyniowy
➄ herbatniki
➅ bita śmietana
➆ starta gorzka czekolada
Ciasto 3 Bit schłodzić przed podaniem w lodówce najlepiej przez całą noc, by herbatniki zdążyły zmięknąć. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Lubię to ciasto, ale zbyt często nie robię 🙂
Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję, bo gdy zrobi się bardzo ciepło takie ciasta bez pieczenia bardzo lubię 🙂
Bardzo polecam, jest po prostu pyszne 😉
Wygląda po królewsku 🙂
Za oknem coraz goręcej, więc takie ciasta bez pieczenia są idealne 🙂