Ciasto 3 BIT

Ciasto 3 BIT
Bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto 3 BIT nawiązuje do słynnego batonika o tej samej nazwie. Składa się z ułożonych na herbatnikach masy kajmakowej, kremu budyniowego oraz masy śmietanowej. Wierzch jest zaś posypany startą gorzką czekoladą.
Odkąd otrzymałam od koleżanki przepis na ciasto 3 BIT bez pieczenia, zakochałam się w tym smakołyku na amen Robiłam je wiele razy na różne okazje typu urodziny i przyjęcia. Wiele osób było tym ciastem autentycznie zachwycone i prosiło mnie o przepis.
Ciasto 3 bit jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia. Niektórzy zamiast masy kajmakowej gotują puszkę mleka skondensowanego. Jak dla mnie to strata czasu, gdyż należy je gotować przez około 3 godziny. Nieporównywalnie szybsze jest użycie gotowej masy kajmakowej np. Bakalland albo Gostyń.
Również zamiast przygotowania tradycyjnego kremu budyniowego (karpatkowego) możecie z powodzeniem użyć gotowego kremu Karpatka, zawsze się udaje Jest bardzo smaczny, nawet lepszy od domowego kremu budyniowego. Do gotowego proszku dodaje się jedynie 500 ml mleka i wystarczy w zupełności 150g miękkiego masła. Na opakowaniu jest zresztą dokładna instrukcja.
Ja robię ciasto 3 BIT na herbatnikach. Można je także przygotować na biszkopcie albo na krakersach. Jest naprawdę przepyszne, choć z gatunku tych słodkich.
Zobacz także inne przepisy na ciasta nawiązujące do znanych batoników:
(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)
Składniki:
– 8 paczek herbatników (około 500g)
– puszka masy kajmakowej (400g)
Krem budyniowy (lub krem Karpatka Delecta):
– 500 ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 150g miękkiego masła
Masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki tortowej 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
– gorzka czekolada starta na tarce
▌Jak zrobić ciasto 3 Bit?
Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się nieco rozpuści, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.
Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodawać partiami miękkie masło, miksować krem na gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.
Ciasto 3 BIT układać w dużej prostokątnej blaszce następującymi warstwami:
➀ herbatniki
➁ masa kajmakowa
➂ herbatniki
➃ krem budyniowy
➄ herbatniki
➅ bita śmietana
➆ starta gorzka czekolada
Ciasto 3 Bit schłodzić przed podaniem w lodówce najlepiej przez całą noc, by herbatniki zdążyły zmięknąć. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Lubię to ciasto, ale zbyt często nie robię
Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję, bo gdy zrobi się bardzo ciepło takie ciasta bez pieczenia bardzo lubię
Bardzo polecam, jest po prostu pyszne
Wygląda po królewsku
Za oknem coraz goręcej, więc takie ciasta bez pieczenia są idealne