Ciasto kokosowo-budyniowe
Ciasto kokosowo-budyniowe
To lekki biszkopt z masą budyniową i kokosową. Ciasto kokosowo-budyniowe jest bardzo łatwe w upieczeniu, nie za słodkie, z lekką nutą waniliowo-kokosową. Do masy budyniowej zamiast mleczka kokosowego możecie użyć wyłącznie mleka krowiego, choć moim zdaniem mleko kokosowe zapewnia ciekawsze wrażenia smakowe. Polecam również dodać do masy kokosowej nieco Malibu albo innego likieru kokosowego, podniesie walory smakowe wypieku 😉 Zatem do dzieła! Serdecznie polecam wam inne moje ciasta z kokosem:
ciasto z kremem bananowo-kokosowym
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Ciasto (biszkopt):
– 4 jajka
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
– 3 budynie waniliowe
– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 600 ml mleka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
Masa kokosowa:
– 3 jajka
– 100 g masła
– ½ szklanki cukru pudru
– 200g wiórek kokosowych
– 2 łyżki likieru kokosowego np. Canari albo Malibu
▌Jak zrobić ciasto kokosowo-budyniowe?
Ciasto: Mąkę wraz proszkiem przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Na koniec dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Masa budyniowa: Mleko kokosowe wlać do garnka. Dodać nieco mleka i cukry. Zagotować. W pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy. Dodać go gotującego się mleka kokosowego. Energicznie mieszać. Chwilkę pogotować, aż masa zgęstnieje. Gotową gorącą masę wylać na ciasto i wygładzić łyżką.
Masa kokosowa: Masło rozpuścić w rondelku. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier. Chwilę jeszcze ubijać. Wlać żółtka i roztopione ostudzone masło oraz wsypać wiórki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę kokosową wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową bądź pergaminem. Po ostudzeniu placek można wedle uznania posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda przepysznie. A na dodatek uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem budyniu.
Ja też bardzo lubię ciasta z budyniem:)
Coś jak kremówka z kokosem 😀
Można tak powiedzieć 🙂 Choć kremówka jest na bazie innego typu ciasta, chyba francuskiego.
Mam jedno pytanie. Czy ciasta biszkoptowego nie trzeba piec przed dodaniem kremu budyniowego?
Nie trzeba go piec.
Czy w pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy i dodać go do zagotowanego mleka kokosowego czy zrobić budyń i dopiero wtedy połączyć go z mlekiem kokosowym?
Tak. Część mleka należy zagotować wraz mlekiem kokosowym i cukrami, a w pozostałej części mleka należy rozmieszać dokładnie proszek budyniowy. Dodać go do gotującego się mleka kokosowego, energicznie mieszać. Chwilkę pogotować, aż zgęstnieje i zestawić z ognia.
Cała masa budyniowa opadła na dno…. 🙁
Mnie też masa budyniowa częściowo opada, bo jest stosunkowo cieżka. Nie ma się czym martwić 🙂 Nie ma to wpływu na smak ciasta.