Ciasta i ciasteczka

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

To połączenie szarlotki i sernika w jednym. Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach! Do tego łatwo się kroi i jest w miarę szybkie w przygotowaniu – nie wymaga bowiem pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tylko pokrojenie 1,5 kg jabłek. Ciasto serowo-jabłkowe można pozostawić sauté, bądź polać polewą. Ja posypałam je cukrem pudrem i niestety pod wpływem wilgotnych herbatników momentalnie w nie wsiąkł, co widać na zdjęciach 🙁

Następnym razem chyba udekoruję je polewą. Do jabłek dodałam 2 łyżki cukru, bo były kwaskowate. Wy możecie pominąć cukier. Serdecznie polecam wam również styropian, sernik bez sera (na śmietanie) oraz sernik mojej mamy.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Masa serowa:

– 800g mielonego twarogu (np. z wiaderka)

– 100g miękkiego masła

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mleka

– 2 budynie śmietankowe

Masa jabłkowa:

– 1,5 kg jabłek

– 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaskowate)

– 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

Dodatkowo:

– ok.300g herbatników petit beurre (1 opakowanie i kawałek drugiego)

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia?

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Przygotować wpierw masę serową.

Masa serowa: Zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem (uwaga masa może przywierać) i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać dwie galaretki i dokładnie zamieszać, aby się dobrze rozpuściły. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta przykryć ostatnią warstwą herbatników (powinny być razem 3 warstwy herbatników) Ostudzić. Ciasto serowo-jabłkowe schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale niespecjalnie polecam, bo cukier łatwo wsiąka w wilgotne herbatniki.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Dzisiaj robię 🙂 i zobaczymy jak wyjdzie, swoją wersję pewnie też opublikuję na swoim blogu, oczywiście z zachowaniem wszelkich praw autorskich:) wygląda rewelacyjnie.

  2. Zabieram się właśnie za przygotowanie. Odrobinę postanowiłam zmodyfikować przepis i planuję dodać masę kajmakową na pierwszą warstwę herbatników – to ze względu na mojego męża-wg niego im słodsze, tym lepsze. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Obżarciuch Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button