Ciasto z chałwą i bananami
Ciasto z chałwą i bananami
To proste i smaczne ciasto do kawy. Ciasto z chałwą i bananami wzbogaciłam też pianą kokosową. Banany, chałwa i kokos tworzą niebanalne połączenie.
(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm)
Składniki:
Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– ¾ szklanki cukru
– 6 żółtek
– 1i ½ szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 pełne łyżki kakao
– kilka kropli olejku waniliowego
– 4 banany
Piana kokosowa:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka wiórek kokosowych
– szczypta soli
Polewa chałwowa:
– 100g chałwy waniliowo-kakaowej
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki mleka
▌Jak zrobić ciasto z chałwą i bananami?
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dodawać po kawałku miękką margarynę. Ubijać przez kilka minut. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Banany obrać i pokroić w plasterki.
Piana kokosowa: Białka ubić mikserem na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Blaszkę o wymiarach 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto z kakao (jest bardzo gęste, można wygładzać je wilgotną łyżką). Następnie wylać pianę z białek i wiórek kokosowych. Na niej ułożyć plasterki bananów. Na koniec wyłożyć jasne ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić.
Polewa chałwowa: W rondelku rozpuścić chałwę z masłem, dodać następnie mleko. Polać nią wystudzone ciasto. Następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajnie wygląda i musi być pycha 🙂