MięsaZapiekanki

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Najsmaczniejsza jest z lekko pikantnym farszem, z dodatkiem papryczki pepperoni i sosu tabasco. Podczas sezonu na cukinię warto skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego warzywa. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda jak zapiekanka, tylko że zamiast bułki mamy zdrowe warzywo. Jest dla mnie ciekawą odmianą dla tradycyjnych potraw. Jeśli obawiacie się nieco ostrzejszych smaków, możecie oczywiście pominąć dodatek papryczki i sosu tabasco.

Polecam też inne moje sprawdzone przepisy z cukinią:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 cukinie

– 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 1 średni pomidor

– 1 zielona papryczka pepperoni (opcjonalnie)

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

– natka pietruszki

– 10 dag tartego żółtego sera

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki tymianku

– kilka kropli sosu tabasco (opcjonalnie)

– 2 łyżki ketchupu

– sól, pieprz

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami?

Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić  około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Ja dodaję jeszcze kilka kropel sosu tabasco dla pikanterii.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pepperoni drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać farsz. Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Cukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywami podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

18 komentarzy

  1. Jaki piękny kolorowy farsz. Całość wygląda tak pysznie, że chętnie jedną cukinię zjadłabym teraz, zaraz. Natychmiast 🙂

  2. Najlepszy możliwy przepis na faszerowane cukinie! Testowałam ich już dość sporo i żaden nie okazał się lepszy 🙂 bardzo za niego dziękuję, pozdrawiam serdecznie!

  3. Zrobiłam! Wyszło genialne, przepyszne danie! Dałam do spróbowania mamie, bratu i reszcie rodziny, od tej pory każą mi je robić na każde rodzinne spotkanie :).

    1. Kukurydzę należy dodać na koniec przygotowywania farszu, wymieszać ją z podsmażonym farszem ale już nie smażyć.Następnie faszerować łódeczki cukinii 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button