Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Najsmaczniejsza jest z lekko pikantnym farszem, z dodatkiem papryczki pepperoni i sosu tabasco. Podczas sezonu na cukinię warto skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego warzywa. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda jak zapiekanka, tylko że zamiast bułki mamy zdrowe warzywo. Jest dla mnie ciekawą odmianą dla tradycyjnych potraw. Jeśli obawiacie się nieco ostrzejszych smaków, możecie oczywiście pominąć dodatek papryczki i sosu tabasco.
Polecam też inne moje sprawdzone przepisy z cukinią:
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Placki z cukinii z sosem tzatziki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 2 cukinie
– 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 1 średni pomidor
– 1 zielona papryczka pepperoni (opcjonalnie)
– kilka łyżek kukurydzy konserwowej
– natka pietruszki
– 10 dag tartego żółtego sera
– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki tymianku
– kilka kropli sosu tabasco (opcjonalnie)
– 2 łyżki ketchupu
– sól, pieprz
▌Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami?
Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Ja dodaję jeszcze kilka kropel sosu tabasco dla pikanterii.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pepperoni drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać farsz. Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Cukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywami podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jaki piękny kolorowy farsz. Całość wygląda tak pysznie, że chętnie jedną cukinię zjadłabym teraz, zaraz. Natychmiast 🙂
Dałbym zamiast mielonego tuńczyka :-).
Też fajnie by danie smakowało:)Następnym razem spróbuję z tuńczykiem.
Nigdy nie przyrządzałam cukinii 🙂
Polecam spróbować:) Tylko cukinia musi być miękka:)
super, jesteś najlepsza! trzymaj tak dalej!
Dziś robiłam wyszła przepyszna polecam 🙂
juto robię mm smaka na cukinię
Daj znać jak wyjdzie 🙂
A z czym to się podaje? 🙂
Ja jem ją samą:)
Najlepszy możliwy przepis na faszerowane cukinie! Testowałam ich już dość sporo i żaden nie okazał się lepszy 🙂 bardzo za niego dziękuję, pozdrawiam serdecznie!
Miło mi to słyszeć:-) Polecam również inne moje domowe potrawy:) pozdrawiam!
Zrobiłam! Wyszło genialne, przepyszne danie! Dałam do spróbowania mamie, bratu i reszcie rodziny, od tej pory każą mi je robić na każde rodzinne spotkanie :).
napisalam komentarz ale mi nie przeszedl nie chce mi sie pisac drugi raz
Pytanie…bo chyba nie widziałam w tekście…. kiedy dodajemy kukurydzę? pozdrawiam serdecznie, magda
Kukurydzę należy dodać na koniec przygotowywania farszu, wymieszać ją z podsmażonym farszem ale już nie smażyć.Następnie faszerować łódeczki cukinii 😉 Pozdrawiam.
bardzo lubię takie faszerowane warzywa