Domowe kulki Rafaello
Domowe kulki Rafaello
Przepyszne, słynne kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Domowe kulki Rafaello smaują równie pysznie jak te ze sklepu. Krem na bazie mleka w proszku, białej czekolady i śmietanki, do tego drobno pokruszone wafle oraz wiórki kokosowe – tworzą przemyślaną całość. Ze swojej storny polecam wzbogacić krem dodatkiem likieru Amaretto.
W zaciszu domowym możecie zrobić szybkie kulki Rafaello. Zapewniam was, zachwycicie domowników lub gości. Kulki Rafaello to deser doskonały! Z podanej proporcji wychodzi około 40 małych kuleczek. Mi wyszło 30 ale większych od standardowych rafaello.
Zobacz także → domowe wafle piszingery.
(30 sztuk większych lub około 40 sztuk mniejszych)
Składniki:
– ½ szklanki mleka w proszku
– 1 tabliczka białej czekolady
– 100ml śmietanki 30%
– ½ kostki miękkiego masła (100g)
– 2 suche wafle tortowe
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka likieru Amaretto (opjonalnie)
– 100g całych migdałów
Dodatkowo:
– około ½ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kuleczek
▌Jak zrobić domowe kulki Rafaello?
Migdały zalać na około 10 minut wrzątkiem, przecedzić następnie obrać ze skórki. Wafle pokruszyć jak najdrobniej np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków labo wałka do ciasta.
Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, lecz nie doprowadzać do wrzenia. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać połamaną białą czekoladę, ponownie wymieszać i by czekolada się roztopiła. Masę pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrami. Dodać wystudzoną masę z mleka w proszku i białej czekolady i zmiksować. Dodać pokruszone wafle oraz 3 łyżki wiórków kokosowych oraz 1 łyżkę likieru Amaretto – wymieszać łyżką. Masę wstawić do zamrażalnika na około 20 minut.
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kuleczki. Do każdej wkładać do środka obrany migdał. Każdą kuleczkę na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych. Domowe kulki Rafaello przechowyać w zamkniętym pudełku. Nie ma konieczności przechowywania rafaello w lodówce (stają się wtedy twarde).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja ostatnio robiłam pralinki z dyniowego ciasta i wyszły mega. Muszę spróbować więc i Twojego przepisu.
Pralinki z ciasta dyniowego też muszą być pyszne 😉